Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Evropané podpořili Ukrajinu. Věnovali jí vítězství v Eurovizi

Evropané podpořili Ukrajinu. Věnovali jí vítězství v Eurovizi
Kalush Orchestra, vítěz Eurovize. | zdroj: Profimedia

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra vyhrála v sobotu večer soutěž Eurovision Song Contest 2022 v italském Turíně. Skupina We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou skončila na chvostu finalistů, na 22. místě.

Vítězná píseň Stefania vznikla původně jako pocta matce frontmana kapely. Od ruské invaze na Ukrajinu se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, napsala agentura AP.

Původní text získal zcela nový význam. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se v ní.

V písni se mísí ukrajinské rytmy, kostýmy a taneční pohyby spolu se současným hip hopem. V době ruské invaze na Ukrajinu byla Kalush Orchestra jasným favoritem. Sázkové kanceláře dávaly šestičlenné chlapecké kapele šedesátiprocentní šanci na vítězství.

V hlasování národních porot skončila skupina ve středu pole finalistů. U diváků však jasně vyhrála. A to rozhodlo.

Folk-rapová Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to v zemi vlnu nevoli a namísto ní dostal šanci vystoupit právě Kalush Orchestra.

Členové skupiny dostali speciální povolení, aby mohli opustit zemi a reprezentovat Ukrajinu a ukrajinskou kulturu v soutěži. Jeden z původních členů skupiny zůstal na Ukrajině a bojuje v armádě, ostatní se chystají rychle vrátit.

Příští ročník v Mariupolu?

První ročník Eurovize se uskutečnil v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. 

Finále letošního ročníku sledovalo na 200 milionů lidí. Vysílalo se živě ve 40 zúčastněných zemích a bylo k vidění také na sociálních sítích YouTube a TikTok. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu a vyjádřil přání, aby se příští ročník nejsledovanější hudební soutěže na světě, jenž bude pořádán v zemi vítěze, uskutečnil v Mariupolu - ve městě, které se stalo mementem ruské invaze.

Zdroje:
ČTK, AP