Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Šéfem europarlamentu je Sassoli, Česko má dva místopředsedy

Aktualizováno: Šéfem europarlamentu je Sassoli, Česko má dva místopředsedy
Sassoli je favoritem, v prvním kole mu však post předsedy o fous unikl | zdroj: Profimedia

Europoslanci ve středu vybrali svého nového předsedu. V druhém kole zvolili italského socialistu Davida-Mariu Sassoliho. Za ním se umístil konzervativec Jan Zahradil, třetí kandidátka zelených Ska Kellerová.

Sassoli získal 345 hlasů. Zahradil dostal 160 hlasů a pro kandidátku skupiny zelených Sku Kellerovou hlasovalo 139 europoslanců. Poslední byla Španělka Sira Regiová nominovaná levicovou skupinou GUE/NGL s 42 hlasy. 

Sassolimu v prvním kole volby chybělo k vítězství sedm hlasů. Třiašedesátiletého politika italské Demokratické strany podpořili jak socialisté, tak i část evropských lidovců i liberálů. 

Sassoli v úvodním projevu prohlásil, že by EU měla brát ohled na rozdílnost jednotlivých regionů. Jako své priority pro funkční období označil boj za svobodu a vládu práva. Evropa dle něj musí být připravena čelit klimatickým změnám i migraci a také lépe pochopit potřeby obyvatel unijních států. 

Europoslanci vybírali i 14 místopředsedů. Dvě místopředsednická místa získali Češi - Dita Charanzová (ANO) z liberální frakce a Marcel Kolaja (Piráti) nominovaný zelenými. 

Zdroje: