Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Na Google musíte tvrdě! vyzývá Evropskou komisi skupina firem

Na Google musíte tvrdě! vyzývá Evropskou komisi skupina firem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Skupina 165 firem a sdružení vyzvala Evropskou komisi (EK), aby proti americké společnosti Google zaujala tvrdší postoj. V dopise eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové tvrdí, že technologický gigant při vyhledávání na internetu upřednostňuje své služby. Google, který je součástí společnosti Alphabet, toto tvrzení odmítá.

Ve zmíněné skupině figurují americké i britské společnosti a dále podniky z 21 unijních zemí. Úhrnem ji tvoří zhruba 130 firem a 30 sdružení. Tvrdí o sobě, že jsou dosud největším uskupením, jaké se na komisi kvůli hospodářské soutěži obrátilo. Mezi signatáři jsou také dlouhodobí kritici Googlu, například Yelp, Expedia či Trivago.

V dopise Vestagerové píší, že Google dává při vyhledávání na lepší pozice své služby v oblastech, jako je ubytování, cestování nebo pracovní trh. Po EK žádají, aby tomu učinila přítrž.

"Lidé od Googlu očekávají, že jim poskytne ty nejrelevantnější a nejkvalitnější výsledky, kterým mohou věřit," uvedl zástupce Googlu. "Neočekávají od nás, že budeme upřednostňovat určité firmy či konkurenty před jinými společnostmi, anebo že přestaneme zavádět určité služby, které Evropanům nabízejí větší výběr a konkurenci," dodal.

Komise americkému gigantu za poslední tři roky uložila tři pokuty v úhrnné výši 8,25 miliardy eur (218,3 miliardy Kč). Je to za systematické zvýhodňování vlastního produktu umožňujícího srovnávat nákupní nabídky, za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android a za omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. 

Zdroje: