Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny
zdroj: Mediafax

EXKLUZIVNĚ Obnovení základní vojenské služby. Takovou radikální změnu požaduje senátor Jiří Čunek s tím, že se jí zatím bude snažit prosadit do volebního programu KDU – ČSL.

Podle něj tak mladí muži získají důležité dovednosti a prohloubí se u nich vztah k vlasti. Z ministerstva obrany i od poslanců však zaznívá jednotné stanovisko. Je to prý zhola nemožné.

„Chci, aby se v programu naší strany objevilo, že obnovíme vojenskou povinnost v tomto státě. Asi ne na dva roky, ale třeba jen na tři měsíce. Mladí muži se tam naučí základním dovednostem, protože koukáním na akční filmy to nevytrhnou. Hlavně se poučí, že chtějí - li něčeho dosáhnout, musí umět poslouchat. Taky by se v nich posílil vztah k vlasti," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jiří Čunek.

Dobrovolná vojna i pro ženy

„Základní princip zdravého národovství a vlastenectví u nás mizí. Odpovědnost také. Představte si, že je rok 1938 a mobilizujeme. Kolik by se asi přihlásilo dnešních mladých lidí, kteří by byli odhodlaní položit život za vlast. Někdo se tím musí začít zabývat. Muži na vojně se naučí bránit vlast. Země se přestane spoléhat na to, že nás tady ochrání někdo jiný. Také epidemie, požáry, povodně a další katastrofy by se zvládaly mnohem lépe. Můj a starší ročníky vědí, že vojna nebyla ve všem jen špatná," vysvětlil dále Čunek s tím, že je vlastenec.

Podle něj tuzemské armádě zbylo ještě dost starých kasáren a cvičišť, kde by se tento program dal realizovat. Povinná vojna by však neměla být ztrátou času při vysedávání na politických školeních a vykonávání nesmyslných rozkazů. Šlo by o efektivitu, trénink a vstřebávání dobrých návyků. Avšak Čunek jde ve svém názoru ještě dál: „I ženy by mohly na vojnu, ale v jejich případě bych to nechal na dobrovolnosti. Jejich role ve válkách byla vždy nezastupitelná."

Celý článek na ParlamentniListy.cz