Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Čtyři vrcholní politici procestovali loni 74 miliónů

Čtyři vrcholní politici procestovali loni 74 miliónů
zdroj: tisková zpráva

Prezident, premiér a ministři zahraničí a pro evropské záležitosti absolvovali loni 118 zahraničních misí, na které bylo vyčleněno 74 miliónů korun. Uvádí to deník Právo s tím, že jde o dvojnásobek sumy, kterou má dohromady na cesty Poslanecká sněmovna i Senát.

Oproti předchozím obdobím přibylo v uplynulém roce cest, jejichž náklady převýšily milion korun. Nejvíce cest a také za nejvíce peněz uskutečnil v loňském roce premiér Jan Fischer, jehož týdenní pobyt v Mongolsku, Hongkongu, Macau a na Filipínách vyšel na 7,5 miliónu korun. Jen o 300 tisíc méně stála cesta, na kterou se loni v listopadu vydal prezident Václav Klaus do Peru a Brazílie.

Klaus loni absolvoval i třetí nejdražší cestu loňského roku, když na pouhé dva dny jeho pobytu ve Štrasburku a Kehlu na oslavách 60. výročí NATO byly vyčleněny čtyři milióny korun.

Vondrova cesta stála víc, než bylo v plánu

Stát ale musel proplatit i další cesty, které převýšily milión korun. Například šlo o cestu Topolánkova vicepremiéra a ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry do Číny, která se uskutečnila v říjnu 2008. Dodatečně došlé účty za jeho čínskou misi představují sumu 1,7 miliónu korun, což je více, než se původně plánovalo.

Na nákladech za zahraniční cesty se podle Práva v prvním pololetí roku 2009 projevilo především předsednictví ČR v EU. Topolánkova vláda po dobu předsednictví uskutečnila 41 cest za 38 milionů korun. Politici nejčastěji mířili do Bruselu a Štrasburku.

Mimo evropské státy pak nejčastěji zamířil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který loni navštívil Egypt, Palestinu, Izrael, Jordánsko, Jihoafrickou republiku, Spojené státy či Omán.

Füle procestoval celou Evropu

Fischerovi dva ministři Štefan Füle a Jan Kohout rovněž nezůstávali pozadu. „Například Füle během prvních dvou měsíců ve funkci vyjel dvanáctkrát. Za hranicemi strávil ze sedmi týdnů jedenadvacet dní, během kterých projel prakticky celou EU," uvádí Právo. Do listopadu 2009, kdy opustil vládu kvůli nominaci na funkci evropského komisaře, vyjel ještě jedenáctkrát. Právo uvádí, že za cesty do Asie například vláda musela zaplatit tři a půl miliónů korun.

Každou cestu těchto čtyř vrcholných politiků musí schválit vláda, která tím odsouhlasí i způsob jejího financování. V rámci toho je stanoven i počet členů oficiální delegace a doprovodu. Prezident si může za státní peníze vzít s sebou až sedmnáct osob, premiér dvanáct, ministr šest. O co je početnější delegace, o to méně doprovodu si ministr může s sebou vzít. Všichni ostatní, kteří jsou nad povolené počty, si musí hradit náklady na cestu sami.

www.parlamentnilisty.cz