Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Zelená země aneb jižní Grónsko

Zelená země aneb jižní Grónsko
Grónsko | zdroj: ThinkStock

V zimě je tady denní světlo jen pár hodin, zato v létě Slunce nezapadá, obrovské ledové kry plovoucí ve fjordech.

Tím se vyznačuje největší ostrov naší planety. I když v jazyce Inuitů znamená Grónsko „Země lidí“ je tento ledový ostrov daleko více zemí, kde více než kde jinde pořád platí kruté zákony divočiny a kde si člověk proti síle přírodních živlů připadá dočista nepatrný a prostý.

Něco o  „Zelené zemi"

Celých 85 % povrchu pokrývá mohutný pevninský ledovec, místy silný 3500 metrů a vrstvami sněhu starými až 100 tisíc let. Přibližně 15 % území (velikosti Britských ostrovů) je trvale bez ledu. Podél východního pobřeží se vine 200 kilometrů široký pás nezaledněné krajiny, při kterém se koncentruje většina z 56 326 obyvatel. Grónsko leží severovýchodně od Kanady, geograficky je součástí Severní Ameriky, přesto historicky, politicky a ekonomicky se jedná o zemi značně propojenou s Evropou. Ostrov je autonomní součástí Dánského království, hlavou státu je dánský monarcha. Země je řízena vlastní vládou a parlamentem. Jedno z nejmenších hlavních měst světa Nuuk leží na jihozápadě ostrova. A možná jste ani netušili, že 98 % tamní populace využívá moderní digitální telekomunikační služby, že Royal Arctic Greenland je největší světový dodavatel krevet, a že led se používá k výrobě grónského piva, stejně jako voda a led pro export.

Jižním Grónskem je myšlena oblast kolem čtyř měst – Narsaq, Narsarsuaq, Qaqortoq a Nanortalik. O těch se více dozvíte v příštím článku.
Jižním Grónskem je myšlena oblast kolem čtyř měst – Narsaq, Narsarsuaq, Qaqortoq a Nanortalik. O těch se více dozvíte v příštím článku.

Erik Červený přivedl křesťany a dal ostrovu jméno

Na konci 10. století našeho letopočtu se zde usadil viking Eirikr Þorvaldsson, kterému se říkaloErik Červený, pro jeho rudé vlasy a také vznětlivou povahu. Podle starých ság, jeho otecÞorvald Ásvaldsson byl vyhoštěn z Norska, pro velký počet zabitých osob, a celá jeho rodina se proto usadila v roce 982 na Islandu, Erik se oženil s Tjodhilde, historie se opakovala. Erik se plavil na západ a objevil zemi s úrodnou půdou, zelenými údolími a vybízejícími fjordy. Byl nesmírně zaujatý novým zdrojem země, vrátil se na Island šířit slovo „zeleně“. V roce 985 vyplul znovu ze sopečného ostrova s flotilou 25 lodí. Na palubě bylo asi 500 mužů a žen, domácí zvířata a všechny ostatní součásti potřebné k vytvoření nové existence v nové zemi. Čtrnáct lodí se vydalo na jih, Erik zde založil své sídlo síly u Brattahlið – dnešní městečko Qassiarsuk. Ostatní pokračovali na sever až k fjordu nedaleko Nuuk. Vznikly dvě osady východní a západní. Právě kolem roku 1000 se Erik a jeho syn Leif Eriksson vrátili do Grónska po dlouhém období stráveném v Norsku. Přivezli s sebou první křesťanské misionáře, krátce nato byl vybudován první křesťanský kostel na severoamerickém kontinentu. Kostel Tjodhilde byl postaven ve svahu, jeho rekonstrukce je k vidění v Qassiarsuku. I když se zdá být příliš malý, vmáčkne se dovnitř až 25 osob. Společnost Vikingů zde žila 500 let, důvod jejich zmizení je velkou záhadou. Pravděpodobnými příčinami zániku jsou možné konflikty s Inuity, epidemie, chladnější klima, evropští piráti nebo nadměrné spásání pastvin.

Pohled na jednu z oblastí jižního Grónska - Narsaq.
Pohled na jednu z oblastí jižního Grónska - Narsaq.

Jižní Grónsko - ostrov plný kontrastů!

Jižním Grónskem se rozumí území kolem čtyř měst – Narsaq, Narsarsuaq, Qaqortoq aNanortalik. Největším městem oblasti je tří a půl tisícový Qaqortoq. Nanortaliku se přezdívá místo medvědů a je nejjižnějším sídlem Grónska. Lední medvědi tu každoročně driftují na ledových krách směrem k západnímu pobřeží. Budete-li pozorní, spatříte i sokola stěhovavého.Jižní Grónsko je oblastí, která je plná kontrastů - kvetoucí pláně, úrodná údolí, ledem naplněné fjordy, ledovce a na minerály bohatá horská krajina. Ať už vás zajímají Inuité, skandinávská historii, lovení ryb, flora a fauna, pěší turistika, jízda na kajaku, plachtění, horolezectví nebo zkrátka čarokrásné scenérie, pak jižní Grónsko poskytuje opravdu vše. Tato část je stvořené pro ty, kteří hledají výzvu: např. překračování ledovcového příkrovu Kuussuup Sermia, výchozím bodem je Narsarsuaq. V regionu je většina původních vikingiských osad, které poslouží jako dokonalý cíl pro výlety a pochody. Turistická sezóna, kdy je počasí přijatelné a neriskujete nebezpečné výkyvy počasí,  trvá od začátku léta do září. Spojení mezi Dánskem, Islandem a zbytkem ostrova zprostředkovává mezinárodní letiště Narsarsuaq.

Barevné domy v Qaqortoqu.
Barevné domy v Qaqortoqu.

Rady na cestu

Pakliže víte přesně, co od Grónska očekáváte, dle toho zvolte cíl vaší trasy. Berte však v úvahu, že na ostrov je zakázán dovoz potravin. Ubytování, jídlo, doprava jsou nadmíru drahé. Místní neradi vidí stanování na loukách, obnovit zde trávu není jednoduché, většina polí vznikla pracným vyčištěním půdy od kamene. Málo kdy potkáte organizované zájezdy, pobyt vám zpříjemní vědci a dobrodruzi z celého světa. Každý z nich má jen letenku a věci, které jsou opravdu nezbytné pro pobyt. Vše ostatní (např. ubytování, fakultativní výlety) je možné zařídit na místě bez jakýchkoliv potíží, s ohledem na aktuální počasí, ušetříte tím nemalou část svých nákladů. Nezapomeňte si přibalit moskytiéru, která vás ochrání před dotěrným hmyzem.

AUTOR: Eva Učňová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma