Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Z Nýrska na Pajrek se zastávkou v Lesním divadle

Z Nýrska na Pajrek se zastávkou v Lesním divadle
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nýrsko, ležící pod šumavskými hvozdy po obou březích řeky Úhlavy, sloužilo od roku 1327, kdy je historicky doložen jeho vznik (ale možná již o století dříve) především jako obchodní a odpočinkové místo na zemské stezce vedoucí do Bavorska.

V tomto neklidném území leží, lépe řečeno ležel i pohraniční hrad Pajrek.  Jeho jméno pochází z německého slova Baiereck. Německá lidová pověst ho vysvětluje tak, že ho postavil jakýsi bavorský rytíř, jehož jméno lid neznal, a proto hrad nazval „Bayer in der Eck", to je „Bavor v koutě".

Z poloviny  čtrnáctého století

Hrad byl postaven v první polovině 14. století, neboť již r. 1360 se podle něho psal Něpr z Pajreku, řečený z Janovic. R. 1379 hrad drželi Něpr a Ondřej, rovněž z rodu Janovských z Janovic.

V držení tohoto významného rodu byl hrad až do r. 1512. Za husitské revoluce seděl na hradě Jan, který byl původně přívržencem Žižkovým, ale r. 1432 uzavřel příměří s Oldřichem z Košumberka a později přešel na katolickou stranu.

Později se majitelé střídali, byl také dobit a vypálen. Největší úpadek ale přišel poté, co majitelé panství, pod které spadal,  přesnunuli své sídlo do pohodlnějšího zámku v Bystřici nad Úhlavou a o nepohodlný Pajrek již zájem neměli. Ten zůstal opuštěný a rychle chátral.

Možná se ho majitelé vzdali i proto, že byl poměrně malý. Dnes se z hradu zachovala pouze zřícenina paláce a část zdi z věže. Lze se k němu vydat několika cestami, ta nejkratší, pouze 2, 5 km, vede z Nýrska. Obrázek zdroj: tisková zpráva

 

Ze  Zelené lhoty

Ti, co chtějí zvolit delší trasu, mohou vystoupit třeba v Zelené Lhotě  a vydat se k němu z úplně jiné strany. Je to přibližně šestnáct kilometrů, což je ideální pro celodenní výlet pro zdatné chodce.

Už z nádraží se turistovi naskytne krásný pohled z výšky na Vodní nádrž Nýrsko která byla vybudována v roce 1969, zatopením Úhlavského údolí  a dnes slouží jako zásobárna pitné vody pro Klatovy, Domažlicko a Plzeň.

I když socialistické stavby nejsou vždy šetrné ke krajině, tato se docela povedla a svým vzhledem obzvláštňuje okolní lesy. Po návštěvě Pajreku, se lze na samém kraji Nýrska zastavit v přírodní amfiteátru Lesní divadlo.

To totiž není jen stánkem umění, součástí areálu je i zahradní restaurace, která nabízí znavenému poutníkovi výtečně připravená jídla i osvěžující nápoje. Poté se, občerstven a syt, může vydat na nádraží v Nýrsku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma