Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Z Jiřetína pod Jedlovou po Tolštejnském panství přes tři chráněná území

Z Jiřetína pod Jedlovou po Tolštejnském panství přes tři chráněná území
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tolštejnské panství, výjimečný mikroregion v severních Čechách zasahuje hned do tří chráněných území – Národní park České Švýcarsko, CHKO Labské pískovce a CHKO Lužické hory. Tato kombinace skýtá mnoho možností pro trávení dovolené a skoro každý si tu přijde na své.

Je možné obdivovat prastará skalní hradiště, vydat se po vůbec nejstarších značených turistických stezkách v naší republice na rozhledny či jiná zajímavá místa, k dispozici jsou cyklotrasy, koupání, možnost jízdy na koni…

Křížová cesta

Základnou pro výlety do okolí může být malebné městečko Jiřetín. Uprostřed něj stojí původně renesanční kostel Nejsvětější Trojice, jehož výstavba byla zahájena roku 1589, kvůli nedostatku financí byl však dokončen a vysvěcen až od dvacet let později.

Je proslulé i Křížovou cestou, ovšem vylézt až nahoru dá tělu zabrat, aby se věřící řádné káli, vede do prudkého kopce. Odpočinout si však lze cestou na lavičkách či, ještě lépe, v místním sportovním areálu, kde je i  plavecký bazén.

Město  (i okolí) byl původně zalidněno především horníky, z těch dob tam zůstaly dřevěnice, které oživují zděnou městskou zástavbu. Vzhledem k úpravám terénu mají mnohé okna tak na úrovni lýtek, což městečku dodává neobvyklý kolorit.

Jiřetín zdroj: tisková zpráva

Vzhůru na Jedlovou

Poté se nabízí hned několik dalších možností, co dělat, nejideálnější je asi vyrazit do přírody - pěšky, případně na kole. Dva nedaleké cíle se hned nabízí, prvním je rozhledna na vrchu Jedlová ve výšce 774 metrů (měří 23 m).

O tom, že je z ní nádherný výhled je zbytečné se zmiňovat, k čemu jinému by také rozhledny byly? Spíš stojí za zmínku, že nedaleko od ní je pomník básníka Friedricha Schillera, kam zamilované páry kladou polní kytice.

Kdo tak prý učiní ve společné shodě, do roka je svatba a „čáp“ na cestě, takže neplodné páry mají hned o naději víc. Po středně náročném výšlapu se lze dobře občerstvit v tamní restauraci.

Hrad  na skále

Prakticky stejnou možnost nabízí starobylý hrad Tolštejn, podle něhož se celé panství jmenuje - vydává vlastní pasy, které držitelům přináší řadu výhod. Poprvé je o něm zmínka z  roku 1337 a patří mezi vůbec nejnavštěvovanější dominanty Lužických hor.

Pod skálou, na níž byl zbudován, kdysi vedla silně frekventovaná obchodní stezka ze Saska a Míšně, takže měl nejen strategický, ale i obchodní význam, na nádvoří, dlážděném plochými kameny, šlapal již první (pravděpodobný) držitel hradu pan Jindřich z Lipé.

Po prohlídce se ti, co potřebují něco nakoupit, či se jim přece jen zasteskne po městskému ruchu, mohou vydat do nedalekého Rumburku - je tam i hezký zámek a zajímavé městské muzeum s velmi bohatými sbírkami.

Hrad Tolštejn zdroj: tisková zpráva

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma