Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Werfen, malé městečko s velkými pozoruhodnostmi

Werfen, malé městečko s velkými pozoruhodnostmi
Werfen, Rakousko | zdroj: ThinkStock

Rakouské městečko Werfen, ležící v samotném středu oblasti Salzburska, se může pyšnit pevností Hohenwerfen a největší ledovcovou jeskyní.

O městě

Historické město Werfen se nachází v nádherné horské krajině mezi Hagengebirge aTennengebirge, v povodí řeky Salzach, 40 km jižně od Salzburgu. Pro svou polohu je vyhledáván především milovníky zimních sportů. V okolí se nachází kolem 100 lyžařských vleků a mnoho kilometrů běžeckých stop. Svůj domov zde má přes 3 200 obyvatel, kteří jsou zaměstnáni především v hotelnictví a cestovním ruchu. V centru města se nachází dva kostely - kostel sv. Jakuba ze 14. století a Mariánský kostel z počátku 18. století, Historické museum, Museum uměni, více jak 30 ubytovacích zařízení, víceúčelové hřiště a půjčovny se sportovním vybavením.

Pevnost Hohenwerfen

Tyčí se vysoko nad městem na skalním útesu a nabízí nádherný výhled do okolí. V roce 1077 ho nechal postavit arcibiskup Gebhard, který ve stejném roce nechal vybudovat pevnostHohensalzburg v Salzburgu a Petersberg v Friesachu. Pevnost nejprve sloužila jako arcibiskupský zámek a ochrana před nájezdníky. Své podoby a velikosti získala v 15. století, avšak na začátku 16. století byla velká část zámku zničena nepřáteli. Úprav se chopil arcibiskup Matthäus Lang. V dalším století sloužila jako vězení, v 18. století přešla do bavorské vlády a byla využívána jako lovecká základna. Za vlády nacistů sloužila vojákům jako výcvikový tábor, mezi lety 1945 - 1987 byla využívána salcburskou policejní školou. Od roku 1987 je veřejnou turistickou atrakcí. K pevnosti se můžeme nechat vyvést lanovkou nebo se projít po lesní cestě pěšky. V ceně vstupného je zahrnuta jednak hlavní prohlídka s průvodcem, a poté veškeré výstavy v budovách pevnosti. Prohlídka je dostupná s audio guide v osmi jakycích (i česky) nebo s německy mluvícím průvodcem. Nahlédneme do kaple, přes schodiště a další kapli se dostaneme do kuchyně, dále cisterny, zbrojnice, zvonice, cimbuří a knížecích pokojí. Jedná se zhruba o hodinovou prohlídku. Dále se zde nachází velká výstava zbraní. Součástí je i první rakouské muzeum sokolnictví, historické a regionální muzeum s letecká show dravců.

Pevnost Hohenwerfen
Pevnost Hohenwerfen

Eisriesenwelt

Ledový svět oficiálně objevil roku 1879 přírodovědec Anton Posselt, který se dostal do hloubky 200 metrů. O svém objevu napsal článek. Jeho nástupcem ve zkoumání jeskyně byl Alexandervon Mörk, který probádal další část hory, zpřístupnil k ní cestu a tím i docílil prvních návštěvníků. Celkově je doposud prozkoumáno kolem 42 kilometrů, jeskyně je 20 metrů široká a 18 metrů vysoká. Vstup do ledové jeskyně se nachází v 1 641 metrech hory Hochkögen. Auto necháme před informačním centrem v 1 000 metrech, a poté se můžeme vydat buď jen pěšky (cesta vezme cca 1,5 hodiny) nebo kombinace pěšky s lanovkou. V jeskyni je v letních měsících kolem 0 °C, proto je vhodné se tepleji obléci. Samotná zhruba kilometrová prohlídka po upravených cestách s průvodcem nás provede nádhernými jeskynními útvary. Poslechneme si příběh o jeskyni, vyšlápneme přes 1 000 schodů a stále se budeme kochat nádhernými přírodními sceneriemi.

Cesta k jeskyni.
Cesta k jeskyni.
AUTOR: Pavlína Nahodilová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma