Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Vydejte se po stopách jednoho z nejslavnějších Čechů - Járy Cimrmana!

Vydejte se po stopách jednoho z nejslavnějších Čechů - Járy Cimrmana!
Otevření Muzea Járy Cimrmana, červen 2013 | zdroj: Areál U Čápa

Nevíte, kam vyrazit začátkem prázdnin? Na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš leží malá horská obec Příchovice. Pokud se tam vydáte, neoceníte jen zdejší krásy přírody, ale také první oficiální Muzeum Járy Cimrmana, českého fiktivního univerzálního génia, jehož "stvořiteli" jsou Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek.

V příchovském rekreačním areálu se zrealizovala myšlenka vybudovat místo, které bude přibližovat návštěvníkům život tohoto českého (neexistujícího) myslitele. Při prohlídce muzea se zaručeně pobavíte a budete půdu Jizerských hor opouštět s úsměvem na tváři.

A na co že se můžete těšit? "Je zde umístěna značná část pozůstalosti Járy Cimrmana dosud přechovávaná v depozitářích společnosti a divadla JC v Praze. Významná část sbírek byla také nově získána díky občanům z Pojizeří a širokého okolí, kteří darovali množství autentických památek na pobyt génia na Liptákovsku."

Kousek od zmiňovaného muzea se tyčí Maják Járy Cimrmana, který, dle slov jeho realizátorů, byl vztyčen "na památku mistrovu neomezenému rozhledu a nehynoucí slávě".

Maják Járy Cimrmana Maják Járy Cimrmana | zdroj: Areál U Čápa

Pokud Vám nechybí smysl pro humor a rádi cestujete po naší vlasti, vydejte se do Jizerských hor za slavným Járou Cimrmanem!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma