Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Víte, co pijete? Aneb káva trochu jinak

Víte, co pijete? Aneb káva trochu jinak
zdroj: Profimedia

Znáte historii kávy? Že ne? Společně si tedy ukážeme, jak káva doputuje až do vašeho šálku…

Historie tohoto nápoje sahá až do 13. století. Původním domovem kávy je Etiopie. Odtud si svou cestu razila přes Rudé moře až do Arábie. Tento odvar si velice v Arábii oblíbili hlavně muži, byl to pro ně nápoj, který dobře nahradil alkohol. V 17. století se káva rozšířila do Indonésie, Sírie a Egypta, kde také vznikla jedna z prvních kaváren. Roku 1630 vyplula první loď s nákladem kávy a přistála v Benátkách.

U nás pak první kavárna byla otevřena roku 1702 v Brně a později také v Praze.

Víte, jak se káva pěstuje a jak kávovník vypadá?

Kávě se nejvíce daří v teple, což je celý subtropický pás, kterému se také proto říká Kávový pruh.Největším producentem kávy je Brazílie (30% světové produkce), kousek za Brazílií je Vietnam a Kolumbie (18% a 10% světové produkce).

Káva na první pohled vypadá stejně jako naše třešeň. Má krásné bílé květy a plody kávovníku jsou jasně červené. V každém plodu jsou ukryta dvě kávová zrna, která jsou obalená pergamenovou slupkou. Je vzácností, když je v plodu jen jedno zrno, tomu se pak říká kávová perla.

Kávové bobule připomínají naše třešně...
Kávové bobule připomínají naše třešně. ZDROJ: StudentPoint.cz

Druhy Kávy

Je více než 60 druhů kávy, ale pro obchodní účely jsou nejdůležitější Arabica a Robusta. Jsou to velmi aromatické a silné kávy.

Nejdražší káva

Této kávy se produkuje jen 500kg ročně. Největším odběratelem je USA a Japonsko. Jmenuje seKOPI LUWAK a je zvláštní tím, že boby kávovníků procházejí trávicím traktem Cibetky.

Kdyby tak věděla, co lidé dělají s jejím trusem...
Kdyby tak věděla, co lidé dělají s jejím trusem. ZDROJ: StudentPoint.cz

Cibetka africká žije, jak už její název napovídá, hlavně v Africe. Je to menší šelma rodu Cibetek, ale nejvíce je asi podobná kočkovitým šelmám. Cibetka jí boby kávovníku a ty po „procházce“ jejím trávicím traktem zůstávají stejné – neporušené. Odborníci tvrdí, že právě tento proces dodává kávě její typické aroma a chuť.

Další zpracování kávy

Po hrubém zpracování kávových bobů, kdy jsou zrna vyloupnuta ze slupky a připravena, nastává proces pražení. Pražíme ve třech různých odstínech – světlé pražení, střední a tmavé. Čím jsou boby tmavší, tím více je káva hořká. Zrna se praží o teplotě od 200 – 250°C.  Takto zpražená zrna se pak dále rozváží do ostatních zemí nebo se ještě melou.

Instantní káva se připravuje od roku 1901 a jde o koncentrovaný kávový extrakt spolu s kávovým olejem, který se buďto rozprašuje do horkého vzduchu v sušících pecích anebo se zmrazí na krystalky.

Pak už je jen na nás, jaké kávě dáme přednost a jaký lahodný nápoj z ní připravíme.

Jaká je vaše nejoblíbenější káva? Svěřte se nám na stránkách Facebooku.

Více na StudentPoint.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma