Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Úchvatný palmový háj ve španělském Elche

Úchvatný palmový háj ve španělském Elche
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Palmeral de Elche neboli Palmový háj v Elche je jeden z největších palmových lesů v Evropě. V současné době je rozdělen na několik částí: městský park, zahrady Huerto del Cura, Huerto de la Torre, Hort del Gat, a další.

Park byl navržen Araby, kteří město založili a vytvořili zde díky nádhernou palmovou oázu. Využili tak ke svému prospěchu špatné hydrologické podmínky tohoto kraje prakticky bez vody Již v 18. století zde rostlo na 200.000 palem.

Na seznamu UNESCO

Od roku 2000 je tento palmový ráj zapsán na seznamu UNESCO. Palmový háj se nachází u Alicante, Elche-Elx. Propojení města a palmových hájů je jedinečné a vytváří úžasnou zelenou kulisu městu a jeho starobylým domům.

V některých zahradách jsou umístěny hotelové bungalovy nejvyšší kategorie. Zájemce o prohlídku zde najde nejen různé druhy palem a ukázky velmi starých stromů, ale také ukázky jak se sbírají datle, jak se využívají palmové listy na pletení košíků a sandálů, a všechny informace o palmách a výzkumu palmy datlové v přírodovědné stanici Phoenix.

Pěstují se zde nejen palmy datlové, ale také tzv. palmy bílé, jejíž listy se používají při procesí na Květnou neděli o Velikonocích, ale také pro představení známém pod názvem Zázrak Elche, který se odehrává v místním kostele a při kterém anděl předává Panně Marii palmový list.

V neposlední řadě jsou pak Elche a blízká Alcúdia známé jako významné archeologické naleziště; odtud pochází slavná Dáma z Elche, hlava krásně nastrojené ženy, která je dokladem staré iberské kultury. Soška nalezená roku 1897 je datována do doby 5. století před Kristem a v současnosti je uložena v Národním archeologickém muzeu v Madridu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma