Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Toulky univerzitními městy: Pojďme se podívat, co nabízí Ústí nad Labem

Toulky univerzitními městy: Pojďme se podívat, co nabízí Ústí nad Labem
Ústí nad Labem. | zdroj: StudentPoint.cz

Vysokoškolské časy by neměly být strávené jen sezením nad skripty, ale měl by zde zbýt čas i na zábavu, relax a kulturu. 

V Ústí nad Labem jsem strávila celé tři roky bakalářského studia. Je pravda, že jsem tam díky možnostem, které toto město nabízí, oproti jiným, podstatně větším univerzitním městům, moc nezvlčela,ale i tak jsem si zde pobyt a studia dokázala zpříjemnit.

Kde jen tak posedět ?

V Ústí jsem při svých toulkách narazila na několik příjemných kavárniček. Jednou z nich je Bárka, která se nachází v ulici Prokopa Diviše, vedle kina Hraničář. Je jedinečná už jen proto, že zde pracují a obsluhují lidé se zdravotním postižením a posezení je tu příjemné. Navíc je téměř blízko fakulty sociálně-ekonomické, takže pokuď nebudete vědět, co dělat v pauze mezi přednáškami, navštivte Bárku.

V samém centru města se nachází příjemná kavárna se zahrádkou - Il Café. Kousek od Mírového náměstí se nachází jedna z dalších cafetérií - Café la Rue. Pro čajdomily tu máme také dobrou zprávu -  v blízkosti již výše zmiňovaného náměstí se nachází Dobrá čajovna

Neoznačuji se sice za pivaře, ale sem tam si jedno pivko dám - to mi chutnalo v pivovaru Na Rychtě, který se nachází v jádru města, naproti obchodnímu domu Forum

Jedna z dominant města Ústí nad Labem - hrad Střekov
Jedna z dominant města Ústí nad Labem - hrad Střekov

Kde se dobře najíst ?  

Myslím, že v Ústí nad Labem si každý přijde na své, co se týče oblíbenosti kuchyně. Na Klíších se nachází mexická restaurace Replay to El Paso. Na tom samém místě nalezneme i pizzerii Replay. Nedaleko fakulty sociálně - ekonomické se nachází restaurace Pod Lampou, kde jsme si také často krátili pauzy mezi přednáškami. Doporučit mohu i steak restaurant Cihelnu, který se nachází rovněž v blízkosti klíšských kolejí. Velmi na mě zapůsobila restaurace Medusa, kterou najdete na Severní Terase. Pokud chcete mít při gurmánském prožitku na dlani město a Labi, vydejte se do restaurace Labská bašta, která se nachází na Střekovském nábřeží. Ani menzou jsem však během svých studií nepohrdla. Dá se tu nejen dobře, ale i levně najíst.  

Kam na párty ?

V areálu kolejí na Klíších, na koleji - K3 se nachází vysokoškoláky nejnavštěvovanější ,,Véeško". Od pondělí do pátku je otevřený od 17 hodiny a ve středu je pak zábava zaručena stoprocentně, jelikož se zde konají ty pravé vysokoškolské mejdany. O plánovaných akcích se můžete více dozvědět přímo na aktualizovaných facebookových stránkách Vš baru. 

Dalším tipem je music club Doma, který se nachází v Masarykově ulici. Určitě se vyplatí sledovat program, protože se zde během školního roku koná mnoho kulturních akcí a vystupuje řada známých kapel. Také v Blue Café, které se nachází v ulici Velká Hradební je možnost jen tak posedět nebo také protancovat střevíčky do brzkých ranních hodin. Za návštěvu stojí i Rock café, které najdete v atriu u ústeckého magistrátu. I na kolejích však můžeme zaručit pravou zábavu v podobě ,,chodbapárty" - musíte se však trefit do správného patra, kde zábava jede naplno!    

Pohled z Větruše na centrum Ústí
Pohled z Větruše na centrum Ústí

Kam za kulturou ? 

Pro milovníky divadelních představení se nabízí návštěva Severočeského divadla, na jehož internetových stránkách naleznete aktuální program. Pro filmové nadšence pak doporučuji kino na Hraničáři nebo Cinema City, které je v samotném obchodním centru Forum. Už při příjezdu do Ústí nad Labem si každý všimne dominanty tyčící se nad řekou Labe - zámečku Větruše. Nachází se zde rozhledna, restaurace a bludiště. Je možno se sem dostat lanovkou, kdy máte při jízdě celé Ústí jako na dlani. Dalším symbolem, který můžeme zařadit k této severočeské metropoli je hrad Střekov.  

Kam za sportem ?

Hned u klíšských kolejí se nachází plavecký areál s posilovnou. V ulici Panská se pak nacházíměstské lázně s možností relaxace ve finské sauně. Ani milovnice zumby a podobných jiných tanečních aktivit nezůstanou ošizeny. V Masarykově ulici mohu doporučit fit club Amazonky. Sledujte však i vývěsky na kolejích, kde si můžete na zumbu, aerobic nebo street dance zajít za příznivé studentské ceny. Za mých studií probíhal aerobik v prostorách tělocvičny obchodní akademie v Pařížské ulici. I sem doporučuji zajít a zjistit si časový rozvrh. 

V blízkosti kolejí, kde se nachází pizzerie a mexická restaurace Replay si můžete rovnou izabowlit. Ústí nabízí i široké možnosti co se cykloturistiky týče. K dispozici je stezka vedoucí podél břehu řeky Labe.  

Obchodní centrum Forum nemůžete přehlédnout, je přímo v centru města!
Obchodní centrum Forum nemůžete přehlédnout, je přímo v centru města!

Kam na nákupy ?  

Přímo v centru se nachází obchodní centrum Forum. Hned naproti Foru se nachází vedle sebe další dva obchodní domy ,a to Sever a Labe. I k ,,čongům" jsem tu ráda chodila, protože měli i blbůstky. Na Mírovém náměstí najdete i Levné knihy. Pro velkou oblibu dovezené anglické módy za symbolické ceny, kterou jste si mohli pořídit v hrabárnách v kulturním domě, vznikl v Masarykově ulici i kamenný obchod. Pořídíte tu opravdu skvostné kousky za pár korun,ale sledujte plakáty u obchodu - bývají tu opravdu akcičky, kdy můžete tyto kousky sehnat skoro zadarmo.  

Kam za brigádou ?

Když jsem se vždy na konci letního semestru stěhovala z koleje, nestačila jsem chápat, kde se vzalo tolik oblečení a jiných věcí. Známe to asi každý. Čím více možností a lákadel v podobě obchodů je, tím nás to nutí utrácet a utrácet. Ale nikdo nemáme tiskárnu na peníze a v průběhu akademického roku řešíme různé možnosti přivýdělku. Ne vždy je to jednoduché, vzhledem k rozvrhu a někdy i ke zkouškovému období. Doporučuji např. agentury na hlídání a doučování dětí. Sledujte vývěsky jak ve škole, tak i na koleji, zkuste se poptat známých. Dalším tipem je i praxe v organizaci, instituci, kde můžete do budoucna získat i stálé zaměstnání. Nebo si prostě ,,vygooglete" všechny personální agentury, které se zde nachází.  

AUTOR: Eva Málková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma