Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tip na výlet do Berchtesgadenských Alp

Tip na výlet do Berchtesgadenských Alp
zdroj: tisková zpráva

Vyměňte televizi za neopakovatelná panoramata, vířivku za horské jezero a latté macchiato za čerstvě nadojené mléko, a užijte si několikadenní trek po horských chatách v Brechtesgadensku. Po noci strávené přímo v horách se už za svítání můžete vydat na cestu a získat tak náskok před ostatními turisty, kteří přijíždějí pouze na jednodenní výlety. Cesta je cíl a tady to platí dvojnásob.

Národní park Berchtesgarden

Jednu z nejkrásnějších túr po horských chatách, vedoucí nedotčenou přírodou, najdete v národním parku Berchtesgaden. Výchozím bodem trasy je parkoviště u jezera Königssee. První zastávka na trase se nalézá u chaty Gotzenalm v nadmořské výšce 1 685 m. Poté zažijete čtyři dny v panenské přírodě. Celkem budete muset na této trase k nejvýše položené chatě překonat 1 000 výškových metrů a každý den strávíte na cestě zhruba pět hodin. Zbydou-li vám síly, vyrazte po večeři v této nejvyšší chatě, na nedalekou vyhlídku Feuerpalven, která vám nabídne ten nejvýjimečnější pohled na jezero Königssee, jaký vůbec existuje.

Chata Wasseralm

Chata Wasseralm bývala před časem ryze samoobslužnou chatou, dnes zde ve výšce 1 400 metrů už ale naleznete veškerý servis a ochutnáte třeba domácí šťavnatý špek a nápoje různého druhu. Můžete tu i přenocovat, kapacita je pouze 40 míst, takže se vyplatí včasná rezervace, protože je toto místo velmi oblíbené.

bercht zdroj: tisková zpráva

Kärlingerhaus

Pohodlí slibuje i chata Kärlingerhaus, nazývána také Funtenseehaus, ke které dorazíte třetí den navečer. Náročná cesta k této chatě vede přes vrchol Halskopf, odtud pokračuje kolem jezera Grünsee a zdoláte na ní i přibližně tři stovky schodů zvaných „Himmelsleiter“ (Žebřík do nebe). Po této námaze budete odměněni přímo královsky, příroda zde krásou nešetřila a horské pastviny jsou střídány jedinečnými vyhlídkami a čistými průzračnými alpskými jezery.

Osvěžení na nejchladnějším místě Německa

Během léta se nezapomeňte zastavit u jezera Funtensee ve výšce 1 638 m, které najdete nedaleko chaty Kärlingerhaus. Toto místo je známé jako nejchladnější místo Německa, v zimě se často dostává do zpravodajských relací s rekordně nízkými naměřenými teplotami, což je způsobeno geografickou kuriozitou, díky níž se v sudovitém údolí hromadí studený vzduch. V létě se zde teploty pohybují nejvýše okolo 18 stupňů, což mnozí turisté vyhledávají jako příležitost k osvěžení po náročném výšlapu.

bercht zdroj: tisková zpráva

Závěrečná etapa

Až načerpáte nové síly na chatě Kärlingerhaus, vydejte se po vydatné snídani na vyhlídkové terase na poslední etapu tohoto treku. Nejprve sestoupáte dolů po stezce Saugasse klikatící se v úzké štěrbině mezi dvěma skalními masivy. Pak vás čeká závěrečný stoupák do St. Bartholomä. Jako třešničku na dortu si tam můžete vychutnat jízdu parníkem po křišťálově čisté hladině jezera Königssee zpět na druhou stranu do místa, kde čtyřdenní túra začínala. Pokud jste v dobré kondici, lze trasu zvládnout i za tři dny, pokud ale máte dostatek času, doporučujeme nespěchat a užít si krásy okolí.

Zdroje:
Vlastní, turistika.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma