Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Thajsko s batůžkem: Z Khao San přes národní parky po Phi Phi

Thajsko s batůžkem: Z Khao San přes národní parky po Phi Phi
Thajsko | zdroj: ThinkStock

Z měsíčního dobrodružství s krosnami jsme si odvezli především dost zkušeností.

Protože cestujete do exotické země, doporučuje se naočkovat proti žloutence a břišnímu tyfu.  To však není povinné. Pokud cestujete do třiceti dnů, netýká se vás ani vízová povinnost. Letenkubyste měli sehnat do 15 000 korun. Je dobré sledovat různé akce aerolinek, a to klidně i dlouhou dobu před plánovaným datem odletu.

Konečně Bangkok! Kam teď?

Pokud vaše cesta začne stejně jako ta naše na bangkockém letišti Suvarnabhumi, tak se do centra nejlépe dostanete Sky Train nebo taxíkem. Nejpříhodnější asi je nechat se zavést taxíkem na Khao San, které by vás mělo stát nanejvýš 400 báhtů. Zde se totiž snadno a levně ubytujete, najíte, seženete tuk tuk, v dosahu budete mít i hlavní nádraží a významné památky.

Thajci své %22tuk-tuky%22 různě vylepšují.
Thajci své "tuk-tuky" různě vylepšují.

Vlaky jedou kamkoliv

Jedním z nejlevnějších, a asi i nejrychlejších a nejpohodlnějších dopravních prostředků, je vlak. Ty, které jezdí dlouhé trasy, mají zařazeny i lůžkové vagony. Dostanete se jimi na všechna strategická místa od severu na jih. Vagony jsou čisté a prochází jimi obchodníci s občerstvením a suvenýry.

Ne všechno se dalo stihnout

Ačkoliv se nám zprvu zdálo, že máme spousty  času projet Thajsko křížem krážem, brzy jsme zjistili, že zpožděné vlaky a zdlouhavé přesuny nám plány kazí. Vypustili jsme slavnou Maya Beach,Flight of Gibbon, dokonce i hříšnou Pattayu.

Thajský ráj.
Thajský ráj.

Od každého kousek

Stihli jsme však město Kanchanaburi, které proslavil „Most přes řeku Kwai“ a zažili mýtickou atmosféru bývalého hlavního města Ayutthaya. Na Lopburi, kde nám opice kradli pití, jídlo, i mapy, navazovala návštěva neprostupné džungle národního parku Khao Yai se šíleným průvodcem. A součástí byla samozřejmě i relaxace na krásných plážích thajského jihu. Zvu vás i na proslulou Full Moon Party a vykřičené části Bangkoku.

Mapa naší trasy.
Mapa naší trasy.

AUTOR: Kateřina Vlková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma