Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Studium v Texasu? Studentský život ale i deprese

Studium v Texasu? Studentský život ale i deprese
zdroj: tisková zpráva

ROZHOVOR. Honza studuje elektrotechnickou fakultu na Českém vysokém učení technickém v Praze. Od začátku svého studia věděl, že bude chtít zkusit studium v zahraničí. Díky bilaterální dohodě škol se nakonec dostal do Texasu. Přečtěte si, jaké to tam je!

Bilaterální dohoda je smlouva mezi různými univerzitami v zahraničí a v Čechách. V rámci partnerství, pak mohou studenti vycestovat na studijní pobyt třeba do Ameriky nebo Jižní Korey. Nejedná se o Erasmus.

Nejdřív bych potřebovala vědět, jakou studuješ školu a kam jsi vycestoval?

Studuji České vysoké učení technické v Praze, fakultu elektrotechnickou. V současné době jsem na Texas Tech University ve městě Lubbock v Texasu. Jedná se o bilaterální dohodu mezi školami.

Jaké jsi musel splnit podmínky, aby ses mohl na studijní pobyt přihlásit?

K tomu, aby člověk mohl vycestovat, musí splnit několik podmínek. Student musí mít průměr pod 2.0 (fakulta od fakulty se může lišit). Pak musí projít jazykovým testem a nakonec pohovorem s komisí. Výsledky všech těchto částí jsou sečteny a ti nejlepší mohou vyjet. Výběr je široký od Austrálie přes Asii až po USA a Kanadu. Evropa je pokryta Erasmem, proto v nabídce není.

Kdy ses rozhodl pro studijní pobyt v zahraničí a co Tě k tomu vedlo?

Chtěl jsem vycestovat už od prvního ročníku, ale kvůli studijním povinnostem to nebylo moc možné, proto jsem si musel počkat až na první rok magisterského studia.

Věděl jsi rovnou, do jaké země bys chtěl? Měj jsi na výběr?

Původně jsem chtěl vycestovat do Asie, konkrétně do Jižní Koreje. V době podávání přihlášek byl však tento region nestabilní - silná zemětřesení v nedalekém Japonsku a ostřelování jihokorejských ostrovů severokorejskou armádou. Místo v USA mi bylo nabídnuto ještě před možností podání přihlášky do Asie. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem jsem nabídku přijal a jsem za to dnes rád.

Jaké byly začátky v zahraničí?

Začátky v zahraničí nebyly nijak těžké. Na začátku je člověk něco jako turista. Hodně záleží na tom, jak dlouhou dobu student v zahraničí tráví, pakliže je to pouze jeden semestr, problémy většinou nepřicházejí, protože než se člověk aklimatizuje, tak vlastně skoro jede domů a všechno je jenom dočasné.

A když je tam student na delší dobu?

Při delším pobytu však problém přijde většinou po jednom až dvou měsících, kdy si člověk uvědomí, že tu musí vlastně ještě osm měsíců žít. Tehdy mohou přijít nesnáze v podobě deprese a například nespavosti, většina lidí se z toho dostane během pár týdnů. I já jsem se dostal do fáze kdy jsem nemohl vstát z postele a testy ve škole jsem neplnil podle svých představ.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Co obnáší studijní pobyt v zahraničí, jaké máš povinnosti?

Moje povinnosti jsou odstudovat alespoň dva z mých povinných předmětů na ČVUT a splnit předepsaný počet získaných kreditů za semestr.

Kde jsi ubytovaný?

Bydlím na univerzitním kampusu na koleji. Jedná se o apartmán pro 4 studenty. Každý máme vlastní pokoj, společně pak sdílíme obývací pokoj s kuchyní a dvě koupelny.

A jak trávíš volný čas?

Volný čas je tak trochu kapitola sama pro sebe. Univerzitní kampus má výhodu v tom, že je zde všechno pohromadě. Všechno co člověk potřebuje k životu je tady. Sportovní vyžití je neuvěřitelné, škola disponuje vlastními sportovišti, která jsou pro studenty zdarma. Máme tu dokonce i venkovní bazén který by nám mohlo závidět leckteré české okresní město. Nevýhodou tohoto uspořádání je to, že se mi občas stává, že se odtud několik týdnů nehnu. Většinu času tak trávím v rámci jednoho kilometru čtverečního, což je poměrně zvláštní pocit. Naštěstí je v semestru dostatek času na cestování, takže se snažíme cestovat jak jen je to možné.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak sis zvykl na odlišnou kulturu? Jestli je tedy tak moc odlišná.

Kultura není zas tak moc jiná, je zde však několik odlišností. Jednou z nich je důležitost auta v každodenním životě. Bez auta se vlastně nikam vyjma kampusu nepodíváš. Jakýkoliv větší nákup se tak může stát problémem, když nemáš někoho, kdo vlastní auto a odvezl by tě tam. Veřejná doprava prakticky neexistuje, vzdálenosti jsou mnohem větší než v ČR a chodníky v určitých částech města nejsou.

Kde vidíš v budoucnu svoje pracovní uplatnění, plánuješ se vrátit do Čech?

Své uplatnění vidím v ČR.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma