Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Srdce jižní Moravy láká na krápníky

Srdce jižní Moravy láká na krápníky
zdroj: tisková zpráva

Jednou z nejpozoruhodnějších oblastí, která se rozkládá na území devadesáti dvou kilometrů čtverečních je Moravský kras. Skrývá více než 1100 jeskyní, z nichž pouze pět je přístupných veřejnosti. Jedná se o Punkevní jeskyně spojené se dnem propasti Macocha, Kateřinské jeskyně a Sloupsko-šošůvské jeskyně.

Kras můžeme rozdělit na tři nejdůležitější oblasti: severní, střední a jižní. V severní části je nejvýznamnějším jeskynním systémem Amatérská jeskyně. Pro veřejnost jsou zpřístupněny jeskyně Punkevní (spolu s propastí Macocha), Sloupsko-šošůvské, Balcarka a jeskyně Kateřínská. Poblíž krasového propadání je zpřístupněna také jeskyně Hladomorna.

Střední část jistě zaujme jeskyněmi Výpustek, Kostelík a Jáchymka, poblíž které stojí Huť Františka s muzeem železářství. V jižní části tamního údolí se nacházejí například Ochozké jeskyně z nichž je nejvýznamnější Pekárna, která je významným nalezištěm z doby lovců sobů.

Vznik jeskyní

Pokud bychom chtěli zjistit historii vzniku Moravského krasu, dojdeme až do doby prvohor. Voda se vsakuje do jemných trhlin vápenců a pozvolna se rozpouštěním rozšiřuje. Z celých ploch stropů podzemních dutin kanou do jeskyň věčné spršky kapek. Tíže nutí vodu, aby svou vahou sestupovala stále do hlubších spár a tvořila z nich hlouběji položené kanálky, chodby a jeskyně. Podzemní krasový tok tak opouští vyšší polohy a tvoří nová, stále nižší, hlubší patra. Tak vzniká patrová soustava jeskynních chodeb a dómů, z nichž vyšší patra jsou starší a suchá. Po odchodu podzemních řek se v nich vytvoří množství krápníků.

Krápníky

Nazýváme tak výrůstky vznikající na stropech a podlahách podzemních prostor. Jsou většinou z vápencového, ve výjimečných případech také sopečného původu. Odborná veřejnost rozlišuje krápníky podle jejich vzniku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jedná se tedy o brčko: základní prstenec, kterým stále prokapává voda, jde o dutý vápencový váleček, stalaktit: vznikl z brčka, které zvenčí tloustne vrstvičkami vápence, stalagmit: vrstvené kapky vody, které dopadly na dno jeskyně, roste svisle vzhůru, stalagnát: spojený stalaktit a stalagmit.

Fauna a flóra

Moravský kras je z téměř šedesáti procent pokryt lesy, převážně listnatými. Charakteristickou jednotkou jižní a částečně střední části krasového území jsou lesy dubovo-habrové.Na dně propasti Macocha najdeme vzácnou kruhatku Matthioliho.

Ze savců jsou dominantní skupinou netopýři, ti tvoří i nejdůležitější složku ve společenstvu jeskyní. Z dvaceti tří druhů zjištěných na území České republiky bylo odhaleno jednadvacet druhů v CHKO Moravský kras. V zimě patří mezi nejpočetnější druhy netopýr velký, vrápenec malý a netopýr černý.

A jak se v Moravském krasu pohybovat?

Oblast Moravského krasu je doslova protkána sítí turistických značek. V úseku od Skalního mlýna k Punkevním jeskyním je v provozu ekologický vláček, od Punkevních jeskyní k hornímu můstku Macochy vede lanovka.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma