Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Sbalte si peněženku a hurá do Drážďan!

Sbalte si peněženku a hurá do Drážďan!
Drážďany | zdroj: ThinkStock

Město zaujme nejen svými proslulými vánočními trhy, ale i architekturou. Když překonáte vzdálenost 150 kilometrů z Prahy, dojedete  do města považovaného za kolébku německých vánočních trhů.

Milovníci nakupování se mohou těšit na nízké ceny a ochotný personál. V mnoha obchodech se domluvíte česky. Ve čtvrti Neustadt si i ti nároční vyberouoblečení světových značek a originální, nápadité modely. Pokud ale ještě nebudete nakupováním uspokojeni, vydejte se do Elbeparku, komplexu s více než 180 obchůdky. Čechy jistě zaujme Pražská ulice, která je taktéž plná obchodů a občerstvení. Pokud vám vyhládne, na trzích mlsné jazýčky potěší drážďanská štola. Každý rok na počátku prosince se na náměstí konají slavnosti Drážďanské vánoční štoly. Říká se, že je zde i nádherná mlékárna Pfunds. To však nemohu potvrdit, jelikož jsem ji k mé smůle nenašla.
 
Pravá drážďanská štola má připomínat malého Ježíška zavitého v plenkách.
Pravá drážďanská štola má připomínat malého Ježíška zavitého v plenkách.

Barokní perla

Tak jsou Drážďany také nazývány. Zaručeně vás okouzlí barokní komplex staveb Zwinger. Hned vedle něj se nachází Saská státní opera, která je jedním z nejvýznamnějších operních domů v Evropě. Nevynechejte prohlídku zdejší Galerie starých mistrů s nejslavnějším obrazemSixtinské madony od Rafaela. Hudebníkům se jistě zalíbí pavilón se zvonkohrou. V jeho prostředním okně je umístěno čtyřicet zvonků z porcelánu. Pro příznivce zámků v městě také stojí Rezidenční zámek saských panovníků.

Drážďanská opera je nepřehlédnutelná i pod sněhem.
Drážďanská opera je nepřehlédnutelná i pod sněhem.

Co dělat, když nákupy a památky omrzí?

Zůstanete-li v Drážďanech o den déle, vychutnejte si pohled na osvětlené město z výšky visuté lanovky Dresden. Pokud to umožní počasí, nezapomeňte si jít zasportovat na překrásnékluziště u hotelu Kempinski. Pohádkovou atmosféru umocňuje vánoční stromeček, který stojí uprostřed. A když se vám dostane mráz pod kůži, běžte se ohřát do muzea hygieny, kde odhalíte taje lidského těla. V místnosti stárnutí se podívate do budoucnosti vašeho života, můžete si vyzkoušet rovnováhu vašeho těla či bádat nad myšlenkovými pochody. Mnoho exponátů si můžete vyzkoušet, jelikož jde o interaktivní výstavu. Nemusíte ani umět německy, abyste výstavě porozuměli.

V Muzeu hygieny porozumíte vašemu tělu.
V Muzeu hygieny porozumíte vašemu tělu.
AUTOR: Lenka Reichlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma