Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Přetížené, sešlé a špinavé: Deset nejhorších letišť, kterým se raději vyhněte

Přetížené, sešlé a špinavé: Deset nejhorších letišť, kterým se raději vyhněte
zdroj: Profimedia

Desítku nejhorších letišť světa sestavili autoři cestovatelského serveru Frommer´s. Vycházejí přitom z vlastních zkušeností, oficiálních statistik a výzkumů mezi cestujícími. Zdůrazňují, že se v každé zemi zaměřili především na ta hlavní místa. "Po celém světě existují desítky malých chatrčí, kde se v létě upečete ve vlastním potu a v zimě umrznete a která mají ve zdi díru na úschovu zavazadel," komentují tvůrci žebříčku. Hlavní letiště by ale podle nich měla poskytovat o něco lepší servis.

10. CHICAGO MIDWAY

Letiště v Chicagu podle federálních dopravních statistik v USA "vede" co do zpožděných odletů. Jak ale autoři připouštějí, toto "prokletí" může být do jisté míry způsobené notoricky nepříznivým počasím v regionu.



Midway je proto podle nich nejlepší z desítky špatných letišť. Reputaci si vylepšuje například dobrým a častým spojením s centrem Chicaga nebo dostatkem míst, kde se lze občerstvit.

9. BEAUVAIS

Za jedno z nejhorších letišť světa považují autoři Beauvais, které se nachází zhruba 50 km od hlavního města Francie a kam létá nízkonákladová společnost Ryanair. Důvodem je podle nich nedostatek míst k sezení, omezené služby a atmosféra místa, jež připomíná cosi mezi stanem a skladem.

Obrázek zdroj: Profimedia

"Chybí tu železniční spojení do Paříže, letiště navíc na noc zavírá, takže se modlete, aby váš let nebyl zpožděn. Jinak byste se museli utábořit venku na trávníku," píše Frommer´s.

8. NEWARK

Cestující by si měli dát pozor především na zpožděné přílety - v tomto je podle serveru Frommer´s Newark vůbec nejhorším letištěm v zemi. DáleNa nejmenším newyorském letišti vadí autorům například chybějící železniční propojení či zpoždění. Kromě toho je pravidelně přetížené a přecpané.



Nejhorším terminálem má přitom být Terminál C, který používá společnost US Airways, protože na rozdíl od ostatních mu chybí atrium a také "působí nudně a smutně". kritizují především nedostatek zábavy a příliš kontrol.

7. LAGUARDIA

Na nejmenším newyorském letišti vadí autorům například chybějící železniční propojení či zpoždění. Kromě toho je pravidelně přetížené a přecpané.



Nejhorším terminálem má přitom být Terminál C, který používá společnost US Airways, protože na rozdíl od ostatních mu chybí atrium a také "působí nudně a smutně".

6. AMMAN QUEEN ALIA

Mizerné hodnocení si tu zaslouží především služby. Autoři upozorňují na nečisté toalety, chaos za přepážkami nebo nedostatek míst k odpočinku.

5. CHARLES DE GAULLE, TERMINÁL 3

Stejně jako například letiště v Manile dostalo CDG v Paříži od serveru "Sleeping in Airports" cenu za nejhorší letiště světa. A to dokonce dvakrát po sobě. Loni si kritici dali pauzu, neboť "tamní populace bezdomovců byla izolovaná" a "Terminálem 3 se již inspiroval třetí svět".

4. JOMO KENYATTA

"Letiště bylo postavené pro 2,5 milionu pasažerů, běžně jich tu ale potkáte zhruba dvakrát tolik," komentují autoři. Keňská vláda sice v roce 2005 oznámila plán na rozšíření, zatím se však ještě nic nestalo.



Podle serveru Frommer´s letiště v Nairobi posiluje všechny nesmyslné stereotypy o Africe. Je tu horko, špína, spousta podvodných umělců a všude panuje zmatek.

3. MOSKVA-ŠEREMETĚVO, TERMINÁLY B A C

Špatnou známku si druhé největší letiště v ruské metropoli zaslouží za vše, kde přijdete do styku s místním personálem. Autoři kritizují neochotu zaměstnanců, špatné jazykové schopnosti a pomalost.

"Pokud odtud cestujete, měli byste vypilovat ruštinu, protože tabule v angličtině tu příliš nefungují," uvádí Frommer´s a doporučuje raději využít další moskevské letiště, a to Domodědovo.

2. MANILA, TERMINÁL 1

Letiště v hlavním městě Filipín server "Sleeping in Airports" minulý rok ohodnotil jako vůbec nejhorší ve světě - mimo jiné kvůli úplatkářství a krádežím. Podle agentury AFP se stává častým terčem kritiky turistů i obchodních cestujících, protože je přetížené, sešlé, špinavé a má nefungující toalety.



Autoři také připomínají, že loni v květnu se tu propadl strop, který zranil dva cestující.

1. JOHN F. KENNEDY, TERMINÁL 3

Místo, které využívá společnost Delta Airlines pro mezinárodní lety, označují autoři žebříčku jako "vlhký a rozpadající se kus betonu" a vůbec nejhorší terminál v celých Spojených státech a "pravděpodobně i v západním světě".

Obrázek zdroj: Profimedia

Kromě toho kritizují nedostatek nákupních příležitostí, tři přeplněné a matoucí vstupní body nebo pozvracené podzemní chodby. "Zároveň máme pocit, že úklid tamní personál už před časem v zoufalství vzdal," píše server Frommer´s.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma