Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Prázdninový trip do Tater aneb za málo peněz hodně muziky

Prázdninový trip do Tater aneb za málo peněz hodně muziky
Vysoké Tatry | zdroj: ThinkStock

Chcete si v létě užít dobrodružství s přáteli, cestovat, poznávat a přitom neutratit spoustu peněz?

I za humny najdete spoustu krás, nemusíte kvůli tomu procestovat celý svět. Vydejte se na Slovensko do Západních Tater a ochutnejte kouzlo panenské přírody.

Něco pro milovníky přírody

Západní Tatry leží na severu Slovenska a nabízejí krásné vyhlídky z dvoutisícových vrcholků, zelené doliny a zářivě modrá plesa. Především zde naleznete klid, který ve Vysokých Tatrách během sezóny jen těžko budete hledat. Pro souznění s přírodou jsou Západní Tatry – Roháče ideálním místem k cestování.

Dolné Roháčské pleso.
Dolné Roháčské pleso.

Než se vydáte na cestu

Předem je třeba upozornit, že Tatry nejsou Krkonoše, a tak podobná výprava není vhodná pro nezkušené výletníky. Potřebujete dobrou fyzickou i psychickou kondici a schopnost orientovat se v terénu! Počasí v horách může být zrádné, takže nepodceňte ani kvalitní výbavu v podobě outdoorového oblečení, pláštěnky, hřejivého spacáku a karimatky.

Dobré je se před cestou začít otužovat, abyste lépe přivykli chladnějším teplotám. I v létě může teplota v horách klesnout k 5 °C.

Tři, dva, jedna - vyrážíme !

Nejlepším způsobem dopravy je vlak. Z Prahy přes Ostravu do Liptovského Mikuláše cesta trvá 8 hodin. Podle počtu lidí vyjde zpáteční jízdenka přibližně na  1 000 Kč za osobu.  Přímo před hlavním nádražím v Liptovském Mikuláši staví autobus, který vás za 1€ odveze do vesnice Jalovce. Odtud již vyrážíte po svých do kopců.

Trasa Roháče: Chata pod Náružím – Sivý vrch – Sedlo Pálenica – Brestová – Salatín – Pachol'a –  Baníkovské sedlo – Baníkov – Hrubá Kopa – Tri Kopy – Smutné sedlo – Plačlivé – Ostrý Roháč – Volovec  – Hrubý vrch – Ráčkova dolina –  Gáborovo sedlo – Bystrá – Pribylina.

Nakonec z městečka Pribylina pojedete zpět do Liptovského Mikuláše (přibližně 2€) a odtud vlakem zpět domů. Tuto trasu je možné zvládnout za 3 – 4 dny, záleží na vaší fyzické zdatnosti.

Velké Bystré pleso.
Velké Bystré pleso.

Rady jak ušetřit

Cestou samozřejmě můžete využít horských chat. Pokud však patříte k těm opravdovým horalům, kteří si výlet chtějí užít se vším všudy, můžete přespávat v kolibách. Jsou to dřevěné boudy, kde se pohodlně vyspíte nebo schováte před nepříznivým počasím. Nestojí vás nic, ale samozřejmostí je ohleduplné chování, aby boudy posloužily i ostatním. Najdete je například v Jamnické a Ráčkově dolině. Jelikož Roháče jsou součástí Tatranského národního parku, je zde stanování a rozdělávání otevřených ohňů zakázané. Navíc stan by byl v batohu zbytečnou zátěží. V nouzi se vyspíte ve spacáku i pod celtou. Ušetřit můžete i za jídlo, vezmete-li si outdoorový vařič, ešus a nějaké ty mňamky k uvaření (těstoviny, polívky v pytlíku, konzervy, ovesné vločky apod.). Pitná voda není v Tatrách problém, lze ji nabrat kdekoliv po cestě.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma