Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

PORTské z PORTugalského PORTa

PORTské z PORTugalského PORTa
zdroj: tisková zpráva

Portská vína mají dlouhou tradici, vytříbenou chuť, jiskrnou barvu a nezaměnitelnou chuť. Asi každý, komu se poštěstilo ochutnat portské víno, dodnes chová na jazyku sladký nádech, který tento vinný mok získal díky nekonečnému sporu evropských velmocí - Francie a Británie. Portské víno, jak sám název napovídá, pochází z Portugalska. V originále je známo pod názvem Vinho do Porto a je produkováno v údolí řeky Douro na severní polovině Portugalska.

Ačkoliv se nám pod pojmem portské víno vybaví sklenička rubínově červeného vína, překvapivě existuje i jeho bílá varianta.

Vinho do Porto je fortifikované, neboli dolihované víno, s vyšším podílem zbytkového cukru, proto je občas uváděno jako dezertní víno. Postup výroby je krapek náročnější, než jsme na to zvyklí u o ostatních vín. Vylisovaný vinný mošt se nechá zkvasit v uzavřených sudech. Po vykvašení poloviny cukru je vylisovaná vinná šťáva přelita do sudů s 70% vinnou pálenkou. Takhle silný alkohol ihned zastaví proces kvašení a tím uchová cukr v silném víně s obsahem 19 až 22% alkoholu u červených odrůd a přibližně 17% u bílého portského.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Portské víno nepřekypuje pouze barvami a vůněmi, má i dlouhou tradici a zajímavou historii. Za vytříbenou chutí portského vína, jež má v rámci Evropské unie svou ochrannou známku původu, nestojí ani tolik myšlenka geniálního jedince jako nouze vinařů. Nekonečný příběh šarvátek mezi Francií a Británií se znovu rozhořel na počátku 18. století, tentokrát o španělské dědictví. Tím se stal dovoz portugalského vína do Británie značně problematickým a mnohé sudy se zkazily při nekonečných celních kontrolách a záškodnických akcích.

Velká sháňka

Proto portugalští vinaři začali svá vína fortifikovat, dolihovávat vinným alkoholem, aby se stala odolnějším a trvanlivějším. Tato „z nouze ctnost“ dala vzniknout výjimečnému vínu, které má na tisíce napodobenin, avšak to pravé se rodí pouze v Portugalsku, v oblasti údolí Douro, které je po Tokajském a Chianti, o nichž jsme již mluvili, třetím nejstarším registrovaným vinařským regionem Evropy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Po portském vínu bude zvláště letos velká sháňka, poněvadž dle tradic je právě tímto vínem připíjeno na zdraví anglické královně při oficiálních příležitostech. Ta v tomto roce slaví šedesát let své vlády.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma