Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Pojďme si procestovat Fuerteventuru!

Pojďme si procestovat Fuerteventuru!
zdroj: tisková zpráva

Kanárské ostrovy jsou právem přezdívané „ostrovy věčného jara“. I když je navštívíte v zimních měsících, stejně se můžete těšit na slunečné počasí. Ačkoliv se ve většině cestopisů píše, že ostrov hraje pastelovými barvami, první dojem je opačný. Z ptačí perspektivy je vidět suchý, lehce zvlněný ostrov, který „hraje“ monotónní hnědou.

Od Havaje ke Karibiku

Největrnější z Kanárských ostrovů je znám hlavně díky nekonečně dlouhým plážím. Každá pláž, kterou jsme na našich cestách míjeli, byla v něčem originální. Najdete tu vše od divoké sopečné krajiny s hrubým černým pískem promíseným s lávovými kameny jako na Havaji až po široké bílé pláže s tím nejjemnějším pískem, které připomínají Karibik. Klasickou scenérii pobřeží doplňují surfaři a windsurfaři, které tady díky výborným povětrnostním podmínkám uvidíte ve všech ročních obdobích za jakéhokoliv počasí.

My jsme se ovšem rozhodli prozkoumat trošku opomíjené vnitrozemí ostrova. Při průjezdu krajinou vás zaujme spousta polorozpadlých nebo nedokončených domů. Vzhledem k neexistenci přírodních zdrojů pitné vody na ostrově nás překvapila stavební činnost v těchto lokalitách. Od místních jsme se dozvěděli, že Fuerteventura zažila období rozkvětu za éry Francovy diktatury. Jižní část ostrova - poloostrov Jandía byl dokonce darován nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Hitlerova éra

Díky finanční pomoci začaly pokusy o zúrodnění krajiny a stavební činnost na celém ostrově, která sem přivedla zemědělce. Po skončení války a prohře Německa byl přísun peněz zastaven, obyvatelé své domy opustili a ty začaly chátrat. Na této verzi nám byla zvláštní jediná věc, co tady proboha chtěli pěstovat? Na celém ostrově není jediná řeka, volně rostoucí palmy jsou zde vzácností. Jelikož jsme byli dopředu informováni o neochotě obyvatel vyprávět o jejich tehdejší náklonnosti k režimu, spokojili jsme se s touto verzí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další naší zastávkou byla Betancurie. Původní osada založená již v roce 1404 byla až do 19. století hlavním městem ostrova. Díky své architektuře a poloze na dně údolí obklopeného sedm set metrů vysokým pohořím, je jednoznačně nejkrásnějším městem ostrova. Klasické španělské domy jsou vystavěny v pozvolna se zvedajících kopcích, každý dům je obklopený palmami, kaktusy a jinou zelení, což je na Fuerteventuru doopravdy zvláštní úkaz.

Při průjezdu vnitrozemím se nevyhnete krkolomným, místy hodně zúženým serpentinám. Tuto jízdu se ovšem vyplatí podstoupit díky nádhernému panoramatu, které vás provází celou dobu. Je zde mnoho výběžků na parkování, kde se člověk může v klidu zastavit, přichystat si piknik a nechat se unést pohledem na sopečnou krajinu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

V Betancurii vás dostihne atmosféra ospalé kanárské vesničky, kde nikdo nikam nespěchá. Nejlepším způsobem jak si vychutnat tuto atmosféru, je sednout si do jedné z restaurací a nechat čas jen tak plynout. Sami domorodci o sobě říkají, že jejich neustále optimistická nálada spočívá v pomalém životním tempu a ve věčně slunečném počasí.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma