Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Podívejte se na 5 nejekologičtějších měst USA

Podívejte se na 5 nejekologičtějších měst USA
zdroj: Profimedia

BBC vytvořila žebříček pěti nejzelenějších měst Spojených států. Nechte se jimi inspirovat.

Města byla hodnocena podle nejrůznějších kritérií jako je hromadná doprava, možnost cyklistického vyžití, používání zelených technologií či přístup místních obyvatel k životnímu prostředí. Zde je pětice vítězů:

Obrázek zdroj: Profimedia

1. Portland, Oregon

Portland je zelení doslova pokrytý. Třetina města se nachází ve stínu stromů a naleznete zde 288 parků - včetně nejmenšího parku na světě Mill Ends dlouhého 60 centimetrů. Portland se také umístil na špici v městské hromadné dopravě. Žijí zde styloví, nekonveční obyvatelé, kteří prosazují kulturu "udělej si sám" a milují cyklistiku. (FOTO: Profimedia)

Obrázek zdroj: Profimedia

2. Savannah, Georgia

Vítězem v kategorii parků je zelené město ze staré školy, známé svými malebnými uličkami a 22 stromovými náměstími, jejichž původ sahá až do roku 1733. Uvolněná a zdravá atmosféra tady všechny vzala: Obyvatelé města se v průzkumu umístili vysoko v kategorii přátelskosti a město zvítězilo v kategorii romantika. (FOTO: Profimedia)

Obrázek zdroj: Profimedia

3. Minneapolis/St Paul, Minnesota

Minneapolis je jedním z nejcyklističtějších měst v Americe s velkým počtem lidí, kteří do práce navzdory zimě jezdí na kole celoročně. Pokud byste přesto raději zůstali uvnitř, nabízí město spoustu ekologických reustaurací, včetně Red Stag Supper Club, která je první americkou restaurací osvětlenou výhradně žárovkami LED. (FOTO: Profimedia)

Obrázek zdroj: Profimedia

4. Denver, Colorado

Denver dostal nejvyšší známky za úžasnou přírodu. Obyvatelé, kteří do ní rádi chodí, byli zase zvoleni těmí nejsportovnějšími. Město bylo také vybráno jako nejlepší místo pro dovolenou s domacím zvířetem. V Denveru je možné si díky místnímu cyklistickému programu půjčit kolo jen za 150 kč za den. (FOTO: Profimedia)

Obrázek zdroj: Profimedia

5. Chicago, Illinois

Toto větrné město obsadilo první příčku v architektuře. Chigago má dále největší počet zelených střech v Americe.  Můžete si tu dokonce koupit med pocházející ze střechy městské radnice. (FOTO: Profimedia)

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma