Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Pět míst ve Finsku, která stojí za to vidět

Pět míst ve Finsku, která stojí za to vidět
zdroj: tisková zpráva

Rozhodli jste se jet na prázdniny do Finska, ale nevíte, co stojí za návštěvu? Pak se s námi pojďte podívat na pět míst, která byste měli vidět!

Katedrála Tuomiokirkko je dominantou Helsinek

Hlavním cílem všech turistů je velká evangelická katedrála Tuomiokirkko, která je zároveň dominantou celých Helsinek. Jedná se o stavbu vybudovanou v neoklasicistním stylu, jejíž půdorys má tvar řeckého kříže. Interiér stavby je velice jednoduchý a zdobí ho sochy německých a finských reformátorů. Podobně vystavěné katedrály můžeme vidět také v Rusku.

Dominanta Helsinek
Dominanta Helsinek

Finlandia, stavba téměř bez pravých úhlů

Finlandia je název obrovské koncertové a kongresové haly, která se nachází v centru Helsinek. První návrh její podoby vypracoval v roce 1962 finský architekt Alva Aalta a jeho stavba začala o pět let později. Základem celé stavby je venkovní obklad z bílého mramoru, který se používal ve středomořské architektuře. Co se týče interiéru, navrhoval Alvara Aalta všechny barvy v tlumených přírodních odstínech a kombinace černého a bílého mramoru v interiéru symbolizuje finskou zimní krajinu.

Nejkrásnější hrad celého Finska? Olavinlinna!

Mohutný hrad se třemi věžemi a dvěma muzei, z nichž jedno vystavuje předměty spojené s hradem a druhé pravoslavné ikony z Ruska i Finska. Přesně tak vypadá nejkrásnější ostrovní hrad celého státu. Založen byl ke konci patnáctého století Erikem Axelsonem a v současné době je nejsevernějším dosud stojícím středověkým hradem.  Každoročně se v něm koná Savonlinnský operní festival.

Nejkrásnější hrad celého Finska.
Nejkrásnější hrad celého Finska.

Pevnost Suomenlinna zabírá osm ostrovů!

Před hlavním městem Finska se rozkládá další stavba, kterou byste měli navštívit. Jedná se o námořní obrannou pevnost Suomenlinna, která se začala budovat v roce 1748, kdy bylo Finsko ještě součástí švédského království. Rozkládá se na osmi obydlených ostrovech spojených mostem, které jsou velice snadno přístupné a stala se oblíbeným turistickým cílem. V roce 1991 byl celý komplex zařazen na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Největší chrám v západní a severní Evropě

Katedrála nacházející se v historickém centru Helsinek, chrám věčného spánku Panny Marie, byla založena v druhé polovině devatenáctého století. Stavba tohoto obrovského chrámu trvala téměř jedenáct let a taky se vydařila. Dnes je tento chrám považován za největší pravoslavný chrám v západní a severní Evropě. Konají se zde pravidelné bohoslužby a k vidění je i pozlacená hlavní kopule.  Ročně sem zavítá opravdu mnoho turistů, buďte jedním z nich!

Největší pravoslavný chrám v západní a severní Evropě.
Největší pravoslavný chrám v západní a severní Evropě.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma