Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Paříž v roce 2013: 25 ha nových zelených ploch

Paříž v roce 2013: 25 ha nových zelených ploch
Pařížský park (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Francouzské hlavní město by se v letošním roce mělo zazelenat novými parky či nově zrekonstruovanými a zpřístupněnými zelenými plochami. Pařížská radnice tím naplní větší část svého plánu, který počítal s celkem 33 ha. O nadějných vyhlídkách obyvatel Paříže na nová místa k odpočinku a trávení volného času informoval francouzský deník Le Figaro.

Ačkoli se Paříži často přezdívá „město světel“ a pro mnohé představuje ideální místo pro trávení romantické dovolené, celkovou plochou zeleně se příliš chlubit nemůže. S průměrem 2,5 m2 parkové plochy na obyvatele patří k nejméně zeleným městům v Evropě. Pařížská radnice však tento stav již letos plánuje změnit otvíráním nových zahrad a parků.

Ozývají se však i kritické hlasy k činnosti radnice. Podle nich vedení města o zakládání zelených ploch neusiluje dostatečně a naopak více přispívá k nové kancelářské zástavbě a dalším plochám betonu ve městě. Ani otevírání některých dosud nepřístupných zahrad podle názoru některých není dostatečné, protože tím pro obyvatele nevznikají skutečně nové prostory.

Shoda nicméně panuje na tom, že model jednoho hlavního a rozsáhlého parku jaký se nachází například v New Yorku nebo Londýně, v Paříži nelze realizovat. Tou správnou cestou pro francouzské hlavní město tedy prý zůstává zakládání většího počtu menších parčíků. Velký potenciál má také zazeleňování střech – podle odhadů připadá k tomuto účelu v úvahu až 80 ha pařížských střech. Zastánci tohoto návrhu by považovali za úspěch již 5 % střech transformovaných na přístupné zelené plochy.

Zdroje:
Le Figaro

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma