Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Pálava leží v srdci přírodního bohatství jižní Moravy

Pálava leží v srdci přírodního bohatství jižní Moravy
Pálava | zdroj: Správa CHKO Pálava

Pálava, v samotném srdci jižní Moravy, patří k nejdéle osídleným oblastem na českém území. Svou různorodostí je více než atraktivním cílem turistických výletů. Vedle bělostných skal, typických pro Pálavu, můžeme tady narazit na pálavské vinohrady, které se rozprostírají na slunných stráních, nebo se projít tichem Milovického lesa.

Na území Pálavských vrchů byly již dříve nalezeny mamutí kosti jako pozůstatky tábořišť lovců mamutů. Nejslavnější nález, a to Věstonická Venuše, byl objeven právě zde - mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi.

Milovický les leží na členěné pahorkatině a daří se tu hojným druhům vzácných rostlin i živočichů. Roku 1976 byla pro celé území vyhlášena Chráněná krajinná oblast o rozloze 83 km2. Pálava, to je panorama utvářené Pavlovskými vrchy, které už v dálce svítí svou bělostnou barvou skal. Právě kvůli své vzácnosti zde přítomných biotopů a vyváženého vztahu mezi člověkem a přírodou si Pálava plně zasloužila titul chráněné krajinné oblasti a naplňuje dokonale všechny její předpoklady.

Pálava Pálava | zdroj: isifa/MAFRA/Anna Vavríková

Do Pálavy zasahuje také Mokřad dolního Podyjí, který se nachází v místě původního souvislého komplexu lužních biotopů podél řeky Dyje a Moravy. V roce 1986 byla díky organizaci UNESCO a jejímu Programu člověk a biosféra vyhlášena tzv. Biosférická rezervace Pálava a byla tímto uznaná jako součást mezinárodní sítě biosférických rezervací.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma