Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Oxford, ráj studentů s monumentálním panoramatem tisíce věží

Oxford, ráj studentů s monumentálním panoramatem tisíce věží
Oxford | zdroj: ThinkStock

Oxford své návštěvníky okouzlí svým panoramatem - nespočet věží, cimbuří, kupolí a městské hradby. Pyšní se také svou univerzitou, která patří k nejstarším na světě. Vznikla již ve 12. stoletím z klášterního komplexu. Ze stejné doby pocházejí tzv. oxfordské colleges s honosným architektonickým stylem.

V Oxfordu a také v blízké Cambridge (oběma městům se jednotně říká Oxbridge) studovalo mnoho politiků, spisovatelů i vědců. Samotné školní budovy tvoří nádherné pamětihodnosti města, protože každá oplývá svým specifickým vzhledem. Každá škola má ale svá přísná pravidla a disponuje majetkem nabytým z darů a pozůstalostí.

Oxfordská Oxfordská "college" | zdroj: ThinkStock

Některé ze zdejších "colleges" jsou majiteli opravdových uměleckých skvostů, jako například Christ Church, ta vlastní obrazárnu s díly Tiziana, da Vinciho nebo Rubense. V odpoledních hodinách jsou školní prostory zpřístupněny veřejnosti, která se tak může během jednoho odpoledne ocitnout v minulosti.

Kromě architektury Vás Oxford nadchne svými trhy se zeleninou, ovocem a starožitostmi Gloucester Green. Pokud budete chtít ochutnat zdejší gastronomii, zavítejte do mítních pubs, my doporučujeme The King´s Arms nedaleko Bodleian Library. 

Zdroje:
100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma