Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ostrov vulkánů, památka UNESCO či útočiště španělského krále. To je Lanzarote!

Ostrov vulkánů, památka UNESCO či útočiště španělského krále. To je Lanzarote!
Lanzarote, Španělsko | zdroj: best-of-european-union.eu

Pojďme se společně dozvědět něco více. Čtěte dál!

Jedná se o čtvrtý největší ostrov karibského souostroví rozkládající se na ploše téměř 850 kilometrů čtverečních. Leží v severovýchodním rohu ostrovů v Atlantském oceálu a spolu s Kapverdami, Azorami a souostrovími Madeira patří do skupiny Makaronésie.

Magmatický krb

O tom, že se jedná o ostrov vzniklý z vulkanických erupcí svědčí i národní park Nacionál de Timanfaya, kam se ročně podívají stovky turistů. Centrem pozornosti je tzv. „magmatický krb“, který je zodpovědný za aktivitu sopečných explozí a díky němuž teplota v hloubce pár cm dosahuje stovek stupňů Celsia. Návštěvníci se zde mohou seznámit s řadou ojedinělých útvarů mezi které patří: pole malpaís, lávová moře, kráter rostoucí koule či další.

Národní park.
Národní park.

Zemědělství ve vulkanické oblasti?

Místním obyvatelům se v první polovině 18. století stalo cosi nevídaného. Vynalezli totiž ojedinělý způsob suchého zemědělství zvaného „enarenado“, kdy jsou rostliny pěstovány v kapslích z vulkanického popela a lapili, které má schopnost absorbovat vlhkost a bránit vypařování. Místní si tak mohou pěstovat obiloviny i různé druhy ovoce či zeleniny.

Turisté se přesvědčí

Kaktusová zahrada Jardín de coctus či originální restaurace El Diabolo, která při přípravě pokrmů využívá teplo vulkánu o teplotě 400 °C. To jsou jen další tipy a výlety, které zaručeně stojí za návštěvu. A pokud nevěříte, přijeďtě se sami přesvědčit. Místní přátelská atmosféra i družní obyvatelé vás přivítají s otevřenou náručí. Snad i proto si tento ostrov pro svůj odpočinek vybral i španělský král.

Restaurace El Diabolo.
Restaurace El Diabolo.

Jedineční živočichové?

Subtropické podnebí ostrova obyvatelům poskytuje rozmanité množství flóry a fauny, z nichž některé druhy najdeme pouze na Lanzarote. Vyskytuje se zde klerofytní vegetace tvořená rostlinami adaptovanými na úsporný vodní režim. Drobné a úzké rostliny zde nejsou žádnou výjimkou. Můžeme zde najít zejména lišejníky, měchorosty či subulety. Lávová jeskyně Jameosdel Aqua poskytuje útočiště kromě jiného i velmi vzácným krabům bílím.

AUTOR: Markéta Němcová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma