Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Opět do Ráje! Tentokrát do Příhrazských skal

Opět do Ráje! Tentokrát do Příhrazských skal
Výhled z Drábských světniček | zdroj: Český ráj

Dnes se spolu vydáme na zříceninu skalního hradu zvanou Drábské světničky spadající do oblasti Příhrazských skal a do jejich okolí.

Drábské světničky

Pokud vám Příhrazské skály mnoho neříkají, Drábské světničky vám možná již trochu povědomé budou. Nacházejí se „co by kamenem“ od Mnichova Hradiště a nejen ony, ale i jejich okolí je turisticky velice atraktivní!

Drábské světničky jsou pevnostní soustavou světniček vyhloubencýh do pískovcové skály. Jejich vznik se odhaduje na začátek 15. století a byly obývány Husity. Světničky jsou vybudované na sedmi skalních blocích, které mezi sebou tvoří dokonalou síť uliček a průchodů. Tyto průchody byly dříve zabezpečeny stříškami, které se mezi nimi stavěly. Společně tvoří hradiště Hrada. Nedaleko odtud můžete také navštívit zříceninu skalního hradu Klamorna.

Dnes se na vrcholy Drábských světniček dostanete po železných schůdcích opatřených zábradlím. Z nejvyšších míst „Drábek“ se vám pak otevřou dálné výhledy na Ještěd nebo na vzdálenějšíBezděz a Kokořínsko. Doporučujeme prozkoumat pozorně všechny možné cestičky a zákoutí, zvláště pro děti může být procházení světniček zábavné a dobrodružné.

Drábské světničky.
Drábské světničky.

Příhrazské skály

Tato oblast byla vyhlášená přírodní rezervací již v roce 1999. Jedná se o vysoké skalní pískovcové bloky, které tvoří dominantu tamního okolí a jsou neodmyslitelnou kulisou rybníků Žabakor a Oběšenec. V komplexu skalního města se nachází vytesaná modlitebna Hynšta, ke které vás zavede modrá turistická značka. Pokud byste ale čekali skalní městečko typu Hruboskalska či Prachovských skál, budete zřejmě zklamaní. Celá trasa od obce Příhrazy vede v podstatě po vrcholcích Příhrazských skal, takže namísto spletitých uliček mezi skalkami pro vás budou odměnou spíše krásné výhledy, skalní propasti a údolíčka.

Příhrazské skály od Příhraz.
Příhrazské skály od Příhraz.

Kudy kam?

Jako nejideálnější základní tábor doporučujeme zvolit bezplatné parkoviště restaurace Na krásné vyhlídce. Její název je přízračný, jak sami určitě brzy zjistíte. Nedaleko parkoviště se nachází oplocený výběh se zvířátky, jako jsou osli, kozy a další chlupatá i opeřená zvířena, velice vděčná atrakce nejen pro děti. Odtud pak můžete pohodlně vyrazit vlevo směr k Drábským světničkám. Jejich prohlídka by vám neměla zabrat více než 2 až 3 hodiny. Při návratu zpět k autu se můžete občerstvit ve výše zmiňované restaura. Po obědě můžete vyrazit prozkoumávat pravou část Příhrazských skal. Klesání a stoupání u Příhraz vás ale tak jako tak nemine, takže je jedno, zda zvolíte červenou nebo modrou turistickou značku do začátku.

Mapa Příhrazských skal.
Mapa Příhrazských skal.

Po cestě na Krásnou vyhlídku

Máte-li ještě trochu času nazbyt nebo trávíte-li v okolí Příhrazských skal více dní, za návštěvu rozhodně stojí zřícenina hradu Valečov, kterou budete bezpodmínečně míjet, pokud si jako svůj výchozí bod výletu zvolíte Krásnou vyhlídku. Stejně tak budete projíždět kolem vyhlídkového čedičového vrchu Mužský. Jeho vrchol se nachází po pravé straně těsně pod parkovištěm u restaurace. Jelikož se jedná o nejvyšší bod v této oblasti, opět se zde budete moci pokochat dechberoucími výhledy do okolí.

Kamenné prolézačky.
Kamenné prolézačky.

Věříme, že jsme upoutali vaši zvědavost a Příhrazské skály zahrnete do svého prázdninového výletního plánu! Pokud byste rádi vycestovali do Českého ráje na více dní, zde v odkazech níže naleznete další turistické tipy a cíle právě pro tuto krásnou a malebnou oblast.

V dalším článku se spolu vydáme do poslední notoricky známé oblasti pískovcových skal v Českém ráji, a to do skal Prachovských. Sledujte sekci Cestování a těšte se na další nášup!

AUTOR: Barbora Nová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma