Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Německo slaví 125 let od vynálezu automobilu

Německo slaví 125 let od vynálezu automobilu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Celých 125 dní se bude letos v rámci akce Automobilové léto 2011 oslavovat v Německu 125. výročí vynálezu automobilu. Od 7. května až do 10. září 2011 bude po celém Bádensku-Württembersku probíhat tematický program bohatý na speciální akce, výstavy a různé turistické nabídky.

Společnost Tourismus Marketing GmbH Bádensko-Württembersko, města Stuttgart, Mannheim a Karlsruhe uzavřela společně s Německou turistickou centrálou (DZT) k tomuto jubileu smlouvu o spolupráci, aby propagovala Automobilové léto 2011 na mezinárodním poli. Automobilové léto slibuje, že bude s mnoha akcemi, paušály a speciálními turistickými nabídkami, týkajícími se témat „auto“ a „mobilita“, nejzajímavější německou letní událostí roku 2011. Více než 200 akcí, výstav a nabídek povýší Automobilové léto na nezapomenutelný zážitek.

„Automobilový průmysl je s obratem více než 300 miliard euro za rok důležitým odvětvím německého hospodářství*. Má ale také maximální význam pro cestovní ruch: téměř polovina všech cest evropských hostů do Německa s noclehem je podniknuta autem**. Německé značky automobilů jsou navíc důležitým nositelem image turistické destinace Německo po celém světě. Ručí za kvalitu, spolehlivost a solidní poměr ceny a výkonu. Smlouvou o spolupráci jsme vytvořili ty nejlepší předpoklady pro společné zajištění optimální komunikace tohoto tématu na všech důležitých trzích,   a tím pro další posílení německého cestovního ruchu“, říká předsedkyně představenstva DZT Petra Hedorfer.

* Zdroj: VDA 2010, Svaz německého automobilového průmyslu

** Zdroj: European Travel Monitor 2009, IPK International

Andreas Braun, jednatel společnosti Tourismus Marketing GmbH Bádensko-Württembersko, nahlíží na akci Automobilové léto 2011 jako na počátek dalšího turistického rozvoje monopolního charakteru turistiky v zemi a společné uplatnění na trhu vidí velice pozitivně:  „Perspektivně se může akce vyvinout v symbol zážitků, který bude zářit i po roce 2011. V oblasti Stuttgartu jako kolébce automobilu a rodišti velkého průkopníka automobilu Gottlieba Daimlera je téma automobilu již více než sto let přítomno a prožíváno – např. v obou neobyčejných automobilových muzeích Mercedes-Benz a Porsche. V turistickém marketingu se zaměřujeme na monopolní charakter automobilu. Velmi nás těší, že můžeme pomocí různých akcí v rámci smlouvy o spolupráci rozšířit do světa pověst regionu Stuttgart jako automobilové oblasti.“

NĚMECKO SLAVÍ 125 LET OD VYNÁLEZU AUTOMOBILU zdroj: tisková zpráva

Tím společně upozorníme nejen na jubileum automobilu v roce 2011, ale vsadíme na velkou stálost marketingové práce pro cestovní ruch v oblasti Stuttgart,“ říká prokuristka společnosti Stuttgart-Marketing GmbH Andrea Gerlach.

Johann W. Wagner, jednatel společnosti města Mannheim, dodává: „Vynalézavý duch Carla Benze a činorodost jeho manželky Berthy, která je díky své první cestě z Mannheimu do Pforzheimu považována za průkopnici automobilové historie, změnily z Mannheimu svět. Mannheim je místem, kde se zrodil automobil. Auto založilo ekonomickou sílu Bádenska-Württemberska a Německa. Společný program k Automobilovému létu 2011 nyní nadchne návštěvníky a příznivce automobilů z celého světa a naláká je do Bádenska-Württemberska“. „Společné mezinárodní uplatnění „Automobilového léta 2011“ na trhu znamená pro Karlsruhe velkou šanci, jak tématem mobility upozornit na Karlsruhe celý svět – koneckonců se zde narodil vynálezce auta Carl Benz,“ říká jednatel společnosti města Karlsruhe Norbert Käthler. „Karlsruhe se svou koncepcí akcí přitom sází především i na budoucnost automobilu, která je předmětem bádání KIT – Technologického ústavu Karlsruhe –   a mnoha dalších vědeckých organizací. Vrcholným bodem určitě bude výstava „Car Culture“ v ZKM (Centrum umělecké a mediální technologie), na níž mají být představena nejdůležitější automobilová umělecká díla světa.“

Celá  akce Automobilové léto 2011 bude zahájena ve Stuttgartu neobvyklou rallye. „Legends on tour“ startuje 6. května 2011 a povede v rámci regionu místy, kde se psaly dějiny automobilu.  7. a 8. května se celé centrum Stuttgartu stane showroomem: tady bude sklenut historický oblouk od prvních dnů historie automobilu za časů Benze a Daimlera, přes unikátní vývojové výkony minulého století až po futuristické vize výrobců a dodavatelů automobilů. Legendární vozy minulosti, přítomnosti a budoucnosti budete mít možnost vidět 8. května při ukázkové jízdě po uzavřené ulici Theodor-Heuss-Straße jako „Legends – 125 years of Automobiles“. Výstavu inovací a nových technologií najdete pod „Legends of Tomorrow“.  Při oblíbené autoshow S-City mobil budou moci návštěvníci obdivovat nejnovější modely vozidel současnosti.

V rodném městě Carla Benze a Karla Draise, Karlsruhe, bude akce spojena s oslavami 296. výročí založení města. Ve dnech od 17. do 19. června 2011 zde proběhne přehlídka veteránů „Pocta Carlu Benzovi“, a to formou jedinečného závodu drezín na vysoké technické úrovni, slavností mladých výzkumníků a spoustou hudby. Ve Státní umělecké hale můžete shlédnout „Krásu rychlosti“ v moderních uměleckých dílech a Literární společnost představí „Mobilitu a rychlost v literatuře 20. století“. Státní přírodovědné muzeum se bude po celé léto dívat na auto z perspektivy jeho materiálů („Minerály v jízdě“), v Městském muzeu bude k vidění výstava o Carlu Benzovi a v Centru umění a mediální technologie ZKM budou návštěvníci moci obdivovat neobyčejné auto skulptury na výstavě „Car Culture“.  Technologický ústav Karlsruhe KIT využije dne otevřených dveří, který připadne na 2. července 2011, k představení nejnovějších výsledků bádání a také auta budoucnosti.

Závěr Automobilového léta bude 10. září 2011 patřit  Mannheimu. Premiérově bude na scénu uveden automobil autosymphonic – hudebně-vizuální souhrnné umělecké dílo skladatele Mariose Joannou Elii a multimediálního umělce Horsta Hamanna. Fantastický kulturní zážitek se odehraje v areálu Friedrichsplatzanlage a bude se týkat symbolu Mannheimu – vodárenské věže. V souhrnném uměleckém díle budou hudba, obrazy, video, světlo a laser, a také zpěvní hlasy a řeč spojeny v unikátní multimediální symfonii, která umožní zažít a vnímat auto pomocí smyslů. S 80 automobily, která bude hrát 120 mladých lidí, doprovázenými SWR Symfonickým orchestrem Baden-Baden a Freiburg,  SWR Vokálním ansámblem Stuttgart a souborem Söhne Mannheims, zazní symfonie, která bude světovou premiérou.

Další vrcholné zážitky navíc čekají na hosty i v celém Bádensku-Württembersku. Další informace o Automobilovém létě a celém kalendáři událostí najdete na www.automobilsommer2011.de.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma