Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Návštěva Kyjí je ideální pro rodinný víkendový výlet

Návštěva Kyjí je ideální pro rodinný víkendový výlet
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Pražská okrajová čtvrť Kyje je zcela určitě místem, kam stojí za to zajít nejen na krátkou procházku. Jakousi dominantou je románský Farní kostel Svatého Bartoloměje, jeden z nejzachovalejších ve Střední Evropě. Ležet někde v centru, tak by se před ním dennodenně tlačili davy zahraničních turistů.

I když, na druhou stranu, je možné, že právě tak velká vzdálenost od středu města ho uchránila před nájezdy nepřátel, ale i architekty, lačnícími předělávat stavby svých předků k obrazu svému, čímž by nenávratně změnili jeho románský charakter.

Chrám či tvrz?

Odstrašující vliv na případné agresory měly i hodně silné zdi, u církevních objektů poměrně netypické. I mohutná věž, či velmi úzká okna nasvědčují tomu, že stavitelé počítali s tím, že může sloužit k ochraně nejen katolického kléru, ale i blízkých či vzdálenějších farníků.

Podle dochovaného nápisu v presbytáři „Fundator huius ecclessiae Johannes Pragensis episcopus“ byl „otcem zakladatelem“ dvacátý pražský biskup Jan (1226-1236), není ovšem ani zdaleka jisté, zda byl za jeho života také dokončen.

Jak bývalo v té době zvykem, v sousedství se nacházel menší hřbitov (byl zrušen v roce 1854) z něhož se dochoval víceméně jen jeden pomník a pár náhrobků, za zmínku stojí jeden zvlášť vydařený, klasicistní s andělem.

Pokud jde o vnitřní výzdobu, byla opravdu velmi bohatá, což nakonec v roce 1988 potvrdilo znovuobjevení gotických fresek (předtím neznámých důvodů a velmi nevhodně zabílených) na motivy Ukřižování Páně.

Biskupský chlebíček

Na severní straně pak jsou portréty několika významných pražských biskupů, včetně ­toho asi veřejnosti nejznámějšího, Arnošta z Pardubic – i když za to víc vděčí Vrchlického hře Noc Na Karlštejně, než své bohulibé činnosti.

Mez další skvosty patří staré obrazy, ať už patrona kostela, svatého Bartoloměje, který pro hlavní barokní oltář vytvořil neznámý mistr, či Narození Páně od Jana Jakuba Steinfelse, případně velmi vzácné varhany, na které zde často hrával známý hudební skladatel Bedřich Widermann.

Další nikoli nevýznamnou zajímavostí je dochovaný základní kámen ke kostelu, který při své návštěvě 27. dubna 1997 dokonce posvětil sám papež Jan Pavel II.

A protože se nejen k němu, ale i celým Kyjím vztahuje celá řada zajímavých legend, určitě nebude od věci zastavit se i u historie této - původně zemědělské - osady, a to i proto, že se tam za pěkného počasí určitě vyplatí zajet na celodenní výlet.

kyje zdroj: tisková zpráva

Dobrodruzi a romantici

To, že vznikla v raném středověku, by mohlo nasvědčovat tomu, že název je odvozen od jedné z nejjednodušších i nejstarších zbraní, nicméně není tomu tak, původně zde totiž sídlila rodina Kyjů.

Fantastové i dobrodruzi sní o tom, že jednou bude nalezena rozsáhlá síť podzemních chodeb, které měly podle pověstí vést do Staré Boleslavi, Dolních Počernic, Jenštejna a Chval, odkud pak ze sklepa hospody pokračovat a ústit až do zámku ve Vinoři.

Víru v tento objev jim dodávají četné záznamy o propadech a sesuvech půdy. Nelze opominout ani poměrně rozlehlý Kyjský rybník, založený výše zmíněným biskupem Arnoštem z Pardubic. Výhodou výletu je snadná dostupnost (z  Černého mostu je to, co by Jan Železný oštěpem dohodil).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma