Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na západ po stopách Keltů

Na západ po stopách Keltů
zdroj: tisková zpráva

Pravdou je, že okolí Sokolova v Západních Čechách není extrémně vyhledávanou turistickou destinací, přesto stojí některé zdejší krásy za zmínku. Mezi Sokolovem a Horním Slavkovem se nachází hora Krudum (dnes na některých mapách označena jako Chrudim), která leží na severním okraji chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Hora samotná je přístupná z několika směrů, ale přibližně tří kilometrová trasa je určena pouze pro pěší turistiku a cyklisty. Cesta k hoře vede, na zdejší poměry, mimořádně krásnou přírodou. Rozhledna sousedí s tzv. trigonometrickým bodem – „Francouzským kamenem“. Na hoře je instalována rozhledna, která v posledních letech prošla rekonstrukcí a byla dlouhou dobu návštěvníkům nepřístupná, nyní se již můžete pokochat překrásným výhledem na již zmíněný Slavkovský les. Nejbližší parkoviště je u Lobezského potoka či v obci Třídomí – obě asi cca 4 km od vrcholku hory.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hora Krudum sahá do výšky necelých 900 metrů nad mořem, je žulové podstaty a její vrchol se člení na tři vyvýšeniny, které jsou od sebe vzhledné přibližně 500m. Nedaleko se nachází pozůstatky kostela sv. Mikuláše, obě tato místo, jak Krudum, tak kostel mají velmi zajímavou minulost a jejich historie je obestřena tajemstvím a množstvím pověstí. Srdečně doporučuji výlet do přírody s tímto jedinečným cílem.

Najděte kamaráda na cesty

Krudum jsem pro tento článek nevybrala náhodou. Poblíž Sokolova se nachází psí útulek Pavlínčina fauna. Útulek v letošním roce již podruhé organizuje Pochod na Krudum, jehož smyslem je setkání bývalých psích klientů útulku s jejich stávajícími páníčky, ale také příležitost pro milovníky psů, kteří svého psího kamaráda nemají. V rámci tohoto pochodu, který proběhne 19.3., si každý může „půjčit“ pejska z útulku a udělat dobrý skutek, dopřát pejskům pořádnou procházku.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma