Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Na ostrovy věčného jara

Na ostrovy věčného jara
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Kanárským ostrovům se nepřezdívá Ostrovy věčného jara jen tak náhodou, celoročně se teplota vody pohybuje od 18 do 24, vzduchu ve dne od 20 do 29 stupňů. Za pojmenování ostrovy ovšem nevděčí kanárům, jak se většina lidí domnívá - přestože tu opravdu žijí a právě odsud byli kdysi importováni do Evropy - ale psům.

Numidského krále Jubu, který zde přistál v prvním roce našeho letopočtu, při výpravě obtěžovalo množství divokých psů značného vzrůstu. A protože pes je latinsky canis, nazval  krajinu Canaria, Psí ostrovy. Tento název se pak rozšířil...

Koupat i lyžovat zároveň

Tenerife je s těch pěti turisty obydlených ostrovů největší - navíc na něm je sopka Pico del Teide, se svou výškou 3714 m zároveň nejvyšší hora celého Španělska.

Na jejím vrcholu je většinu roku sníh, navíc i upravené lyžařské tratě, takže si lze bez problémů splnit zdánlivě nesplnitelný sen - dopoledne se koupat v moři a odpoledne lyžovat - nebo obráceně.

Milovníci záhad určitě navštíví městečko Guimar, poblíž něj je na jednom místě obrovská hromada kamení. Známý badatel Thor Heyredahl však tvrdí, že jsou dílem staré civilizace a označuje je jako pyramidy z Chacondy, ufologové jejich původ považují  za mimozemský.

Aktivní aktivity

Na severní a východní části ostrova je pobřeží poněkud větrnější, příměr, že je to voda na mlýn surfařů se možná až tak úplně nehodí, ale je pravdivý. Ti zde mohou čelit vlnám dle libosti.

Tenerife je jak stvořené pro aktivní dovolenou i z toho důvodu, že z celkové rozlohy je zastavěno jen cca 1,5 %, dva tisíce kilometrů zůstává turistům „volně k dispozici“. ´

Ať už se - na kole či pěšky - vydají do strmých horských masivů, malebných zelených údolí, rozeklaných soutěsek (barancho) či rozlehlého národního parku Las Caňaďas, všude budou moci obdivovat krásy matky přírody, která v těchto končinách určitě na ničem nešetřila.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma