Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 3°C Oblačno

Na Maltě sice už rytíři nežijí, ale jejich duch a ideály tu přetrvávají

Na Maltě sice už rytíři nežijí, ale jejich duch a ideály tu přetrvávají
zdroj: tisková zpráva

Malta, která na sebe v těchto dnech přitáhla pozornost tím, že jako poslední členská země EU povolila rozvod, patří k těm málo destinacím, co lákají turisty nejen na moře či přírodní krásy, ale i památky, z nichž některé jsou pomalu stejně tak staré, jako naše civilizace...

Malta má strategicky důležitou polohu, leží pár desítek kilometrů od Sicílie, ani do Afriky či Asie to není daleko. Není proto divu, že si většina dobyvatelů toužila podmanit právě tento nepatrný ostrov.

Konec Maltézských rytířů

Místní obyvatelé - je jich jen čtyři sta tisíc - už před mnoha mnoha staletími moudře poznali, že nemohou vzdorovat daleko početnějšímu nepříteli (ať přijde odkudkoli) takže se víceméně invazi nebránili a nechali uzurpátory v klidu vládnout. Nikdy však neasimilovali.

Sňatky uzavírali zásadně mezi sebou, takže dnes je každý druhý schopen předříkat rodokmen sahající několik století zpátky. Proslavení Maltézští rytíři zde však již nežijí, v roce 1798 je odtud vyhnal generál, pozdější císař Napoleon Bonaparte.

Nicméně zde po nich zbylo mnohé, ať už jde o mohutné pevnostní hradby či výstavné barokní kostely (stojí tu po chrámu sv. Petra ve Vatikánu druhá největší barokní kupole světa). Nejvíc těchto staveb je v hlavním města La Valletta.

Malta se díky střídání různých národů, či civilizací, které zde vládly, stala jakýmsi velkým muzeem pod širým nebem, například císař Claudius si zde nechal postavit vilu, jejíž atrium je hojně navštěvováno. Ze středověké architektury asi nejvíc zaujme gotický dům, který si tu postavili Normané.

Památka na nymfu Kalypsó

Záhadou však je komplex megalitických chrámů, které prakticky obepínaly celý ostrov (nejstarší vznikly už šest tisíc let (!) př.N.L. Jde vůbec o nejstarší architekturu, která se na Zemi dochovala, a snad i která kdy kde stála. O jejich tvůrcích nevíme prakticky nic, o účelu se vědci jen dohadují, zřejmě byl náboženský.

Pokud někdo jezdí po světě za pamětihodnostmi, Maltu prostě nemůže ignorovat. Pro návštěvy tohoto druhu je asi nejvhodnější zvolit jaro či podzim, kdy venkovní teploty kolísají kolem příjemných 25 stupňů - moře pravda už tak teplé není.

"Památkáře" tak od května pak střídají ti, co před obdivováním starobylých staveb a poznáváním historie dávají přednost povalování na proslavených místních plážích a koupání v blankytně modrém moři.

Ani oni by ovšem neměli vynechat návštěvu sousedního ostrůvku  Gozo, kde ztroskotal bájný Odysseus a stal se proti své vůli sem let milencem nymfy Kalypsó. Nyní je to oáza klidu, místo vhodné k meditacím či duchovnímu odpočinku.

Malta zdroj: tisková zpráva

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 17.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma