Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Na jaké účely se hodí, a naopak nehodí krátkodobý úvěr?

Na jaké účely se hodí, a naopak nehodí krátkodobý úvěr?
zdroj: tisková zpráva

Krátkodobá půjčka patří k nejsnadněji získatelným formám úvěrů. Většinou vám nabídne jen pár tisíc, zato si ji ale vyřídíte během deseti minut a do dalších deseti už můžete mít peníze na účtu. To jsou nejspíš důvody, proč ji využívá tolik Čechů. Jenže jsou v životě situace, kdy by se daleko více vyplatila jiná finanční injekce.

Pokud vás aktuálně trápí nedostatek financí a zvažujete, zda by krátkodobá půjčka mohla být vhodným řešením i pro vás, přečtěte si následující konkrétní situace. Pak sami zhodnotíte, jak jste na tom vy.

ANO: Nečekaná oprava auta

Autem denně jezdíte do práce, vozíte děti do školky, takže když se na něm něco rozbije, jste nahraní. Návštěvu autoservisu nelze odkládat, jenže vy víte, že kdybyste zaplatili opravu, už vám nezbyde na nájem. V takovém případě jsou krátkodobé půjčky naprosto vhodným řešením. Vykryjí krátkodobý nedostatek peněz a po příští výplatě je zase splatíte.

NE: Pravidelný nedostatek peněz před výplatou

Krátkodobé půjčky jsou často prezentovány také jako půjčky před výplatou. Tady se ovšem mějte na pozoru. Pokud jde o jednorázový nedostatek peněz a víte, že výplata je na dohled, je vše v pořádku. Jestli vám ale pár stovek nebo tisíc chybí každý měsíc, tímto úvěrem situaci nevyřešíte. V prvé řadě byste se měli zamyslet, zda nebude vhodnější buď snížit své výdaje, nebo si najít jinou práci, a tím navýšit své příjmy. Dlouhodobě totiž nelze žít na dluh. Jinak by vám mohla pomoci kreditní karta, která umožňuje jít do mínusu každý měsíc, a když dluh splatíte v bezúročném období, ani nic nebudete platit.

ANO: Nákup nového spotřebiče

Rozbila se vám lednice? Pak se nacházíte v podobné situaci jako s výše zmíněným rozbitým autem. Bez lednice prostě příliš dlouho fungovat nelze, krátkodobá půjčka vám nákup nové nejspíš bez problémů pokryje. Není však určená na to, abyste si z rozmaru nakupovali nové domácí vybavení nebo rekonstruovali domácnost. Na tohle se půjčovat nevyplatí, ostatně nejspíš by vám částka ani nestačila. Krátkodobé půjčky bývají nabízeny ve výši několika málo tisíc.

NE: Rodinná dovolená

Na takový výdaj se totiž nehodí žádná půjčka. Na věci, bez nichž se v životě obejdete, byste si půjčovat nikdy neměli. Mohlo by to dopadnout v pořádku, ale také byste se mohli nehezky zadlužit kvůli úplné zbytečnosti.

Čím se krátkodobý úvěr zpravidla vyznačuje?

Jak napovídá název, tak především krátkou dobou splatnosti. Standardně se uzavírá zhruba na 30 dní, za každé prodloužení pak platíte. Nemůžete od něj také očekávat žádné horentní sumy, počítejte s částkou pod deset tisíc. Ostatně kdo by během měsíce zvládl splatit více? Vyšší částky jsou často podmíněné kladnou zkušeností. Například společnost Cool Credit svým klientům od 2. půjčky dává šanci až na 11 999 Kč, od 3. až na 14 999 Kč, od 4. půjčky na 16 999 a od 5. půjčky si mohou zažádat až o 20 000 Kč. Prověřuje registr exekucí a registr insolvencí, půjčovat úplně každému by totiž bylo nezodpovědné. Nebere však ohledy na ostatní registry. Takže půjčka je bez Centrálníhi registru dlužníků, NRKI, BRKI a Solusu. Šanci na půjčku u nich tedy má mnoho klientů.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma