Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Na horách nebo v lázních. Prožijte Jeseníky!

Na horách nebo v lázních. Prožijte Jeseníky!
Praděd. | zdroj: StudentPoint.cz

V Jeseníkách najdeme jedny z nejznámějších lázní v České republice i nejvyšší horu Moravy . Vydejte se s námi prozkoumat to nejlepší z oblasti Jesenicka.

Vincent Priessnitz

Toto jméno lidé správně automaticky spojují s Jeseníky. Vincent Priessnitz byl zakladatelem přírodního léčitelství a také samotných Lázní Jeseník (dříve Grafenberk). Prosazoval například léčbu prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou. Položil tak základy hydroterapie. Samotné lázně se vypínají nad městečkem Jeseník, které si můžete projít. Až se pokocháte „dole“,  vydejte se „nahoru“ do Lázní Jeseník. Naleznete tam krásnou promenádu a hned několik naučných stezek malebnou okolní přírodou. Pokud chcete ochutnat některý z léčivých pramenů, rozhodně se vydejte na okruh Naučné stezky Vincenta Priessnitze, kde ochutnáte hned několik minerálních vod. Takže nezapomeňte: hrníček s sebou!

Na jesenické promenádě, foto: Jan Konvalinka
Na jesenické promenádě, foto: Jan Konvalinka

Okolí Jeseníků

Pokud máte ještě den navíc, vydejte se prozkoumat i okolí Jeseníků. Krásné výhledy vám nabídne na příklad rozhledna Zlatý chlum. Bohužel to nebude zadarmo. Na rozhlednu se dostanete po absolvování vcelku vleklého a příkrého stoupání. Ale určitě nebudete litovat. Pro méně zdatné jedince se vybízí procházka v okolí Rejvízu, kde najdete národní přírodní rezervaci Velké Mechové jezírko. Jelikož je to v podstatě močál, vedou k němu klikaté dřevěné chodníčky. Z Rejvízu se k jezírku můžete vydat třeba po naučné stezce. No a nakonec ještě jeden tip: Zlaté hory. Přímo z náměstí vede turistický okruh Hornickou naučnou stezkou, která vás přivede k několika bývalým štolám. Navštívit zde můžete i skanzen Zlatorudné mlýny, kde se seznámíte s životem horníků v minulosti. Nakonec vám okolí Zlatých Hor nabídne rozhlednu Biskupská kopa, která je přímo na hranicích s Polskem a odmění se vám svými dalekými výhledy.

Rozhledna Zlatý chlum, foto: Jan Konvalinka
Rozhledna Zlatý chlum, foto: Jan Konvalinka

Nejvyšší hora Moravy

Pokud budete v Jeseníkách, rozhodně nesmíte zapomenout dobýt jejich nejvyšší vrchol. NaPraděd se dostanete po svých buď z horské chaty Ovčárna, kam se můžete nechat vyvést pravidelnou linkou, která vyráží z Karlovy Studánky nebo přímo z Karlovy Studánky krásným údolím Bílé Opavy.

Údolím Bílé Opavy, foto: Jan Konvalinka
Údolím Bílé Opavy, foto: Jan Konvalinka

Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, určitě nebudete litovat. Říčka si pro turisty připravila nespočet vodopádů a vodopádků, údržbáři se starají o přístup, a tak zde můžete najít různá přemostění a žebříky. Průchod údolím je fyzicky i terénně trochu náročnější, proto zvolte pevnou obuv! Za odměnu vám Praděd nabídne krásné rozhledy, pokud budete mít aspoň trochu štěstí na počasí. A když už budete nahoře, rozhodně se vydejte od Ovčárny k Petrovým kamenům. Ale pozor, prý se tam scházejí čarodějnice!

Petrovy kameny, foto: Jan Konvalinka
Petrovy kameny, foto: Jan Konvalinka

Velké Losiny a čarodějnické procesy

Velké Losiny byli v minulosti nechvalně proslulé díky čarodějnickým procesům. Roku 1678 povolala hraběnka Galle do městečka inkvizitora Jindřicha Bobliga, který nařkl v losinském panství celkem 56 žen z čarodějnictví, a následně byly tyto ženy i upáleny. Tato smutná část naší historie je vcelku věrně zfilmována podle knižní předlohy Jana Kaplického a dostala se na plátna pod názvem Kladivo na čarodějnice. Teď ale dost o čarodějnicích, pojďme poznat Losiny trochu v lepším světle. Za návštěvu rozhodně stojí stále fungující ruční papírna, kde navštívíte muzeum papíru nebo se dokonce můžete podívat, jak se takový papír vyrábí. Samozřejmostí je také návštěva renesančního zámku ve Velkých Losinách, kde můžete absolvovat prohlídku jeho interiérů.

Zámek Velké Losiny, zdroj: Wikipedia
Zámek Velké Losiny, zdroj: Wikipedia

Jak se vyrábí elektřina díky dvěma přehradám?

Pro zatvrzelé zvědavce a techniky je jako stvořená exkurze Vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, která vyrábí elektřinu díky přečerpávání vody z jedné přehrady do druhé. Elektrárna se v roce 2005 zařadila mezi Sedm největších divů České republiky a konkuruje tak na příklad Karlštejnu nebo Pražskému hradu. Celá exkurze trvá dvě až dvě a půl hodiny. Výjezdní místo je v Koutech nad Desnou, kde účastníci nastoupí do autobusu, který je vyveze na nejprve dolní nádrž, kde se jim dostane výkladu a prohlédnou si podzemní elektrárny, a následně i na horní nádrž.

Součást výkladu na Dlouhých Stráních, foto: Jan Konvalinka
Součást výkladu na Dlouhých Stráních, foto: Jan Konvalinka

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma