Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Mozartovo město okouzlí každého

Mozartovo město okouzlí každého
Salzburg | zdroj: tisková zpráva

Rakouské město ležící nedaleko německých hranic okouzlilo už mnoho slavných Evropanů. Pojďte se podívat, na jaké památky láká své návštěvníky.

Hlavní město rakouského regionu Salzbursko leží jen 3 hodiny od českých hranic. Není divu, že se sem na prodloužený víkend vydává i mnoho Čechů. Lákají je kulturní a historické památky, horský vzduch a nedotčená příroda. A samozřejmě Mozart! Ten se zde totiž narodil a tak se místa spojená s jeho životem stala nejnavštěvovanějšími památkami.

Pevnost Hohensalzburg

Pevnost tyčící se nad blízkým okolím se stala symbolem města. Vybudoval ji již v roce 1077arcibiskup Gebhardem a po rozšíření během 15. a 16. století se stala jedním z největších hradních komplexů v Evropě. Pevnost sloužila nejen k obraně města, ale také jako rezidence knížecích arcibiskupů či jako vězení. Hrad je přístupný po celý rok, dostat se k němu můžete buď pěšky anebo lanovkou. Jeho návštěva určitě stojí za to. Z ochozů pevnosti totiž uvidíte celýSalzburg jako na dlani!

Pohled na pevnost Hohensalzburg ze zahrad u zámku Mirabell.
Pohled na pevnost Hohensalzburg ze zahrad u zámku Mirabell.

Mozartův rodný dům

Wolfgang Amadeus Mozart, ikona města Salzburg. Jeden z nejslavnějších skladatelů zde spatřil 27. ledna 1756 světlo světa. Stalo se tak v domě lahůdkáře v ulici Getreidegasse č. 9, kde zrovna Mozartova rodina bydlela. V současné době se zde nachází muzeum, ve kterém si můžete prohlédnout prostory, kde rodina bydlela nebo třeba také housle na které malý Mozart hrál. Není se tedy čemu divit, že se tento dům stal nenavštěvovanější památkou v Salzburgu.

Mozartův dům

Ve městě se také nachází dům, kde Mozart několik let žil a především zkomponoval mnoho svých symfonií, árií či houslových koncertů. Tento vzácný dům byl během 2. světové války zasažen bombou a skoro celý zničen. Po válce zde sídlila pojišťovna, od roku 1989 tento dům naštěstí získala nadace Mozarteum, která ho zrekonstruovala podle původních plánů. Dnes zde můžeme najít muzeum, které nás seznámí s každodenním životem Mozartovy rodiny.

Zámek Mirabell

V roce 1606 nechal arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau postavit v centru města zámek pro svoji milenku, se kterou měl patnáct dětí. Zámek po ní pojmenoval Altenau, další majitel ho však přejmenoval na Mirabell. Turisty dnes více než samotný zámek lákají jeho zahrady. Po celý rok zde totiž naleznete několik set druhů květin, soch a fontán. Mimo jiné se můžete projít po přilehlém bludišti či Parku trpaslíků.

Zámek Mirabell a jeho květinové zahrady.
Zámek Mirabell a jeho květinové zahrady.

Muzea a festivaly

V Salzburgu si každý přijde na své. Milovníci historie a umění můžou navštívit napříkladSalcburské muzeum v budově Nové rezidence v samém centru města nebo třeba Salcburské muzeum moderního umění. To se tyčí vysoko na Mnišské hoře, takže po prohlídce obrazů na vás čeká ještě krásný výhled na město. Jelikož je Salzburg Mozartovým městem, není se čemu divit, že se zde konají po celý rok nejrůznější koncerty a festivaly. Nejvýznamnější je Salcburský festival, který svojí historií sahá až do roku 1920, kdy se konal poprvé.

Výhled na Salzburg z pevnosti Hohensalzburg.
Výhled na Salzburg z pevnosti Hohensalzburg.

Pokud se chystáte strávit v Salzburgu a jeho okolí více dní, zeptejte se v infocentru na Salcburskou kartu. Pořídíte jí za pár euro, a potom budete mít vstupy na všechny významné památky a muzea zadarmo či se slevou.

AUTOR: Lucka Králová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma