Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Moře. K čemu moře? Balaton volá!

Moře. K čemu moře? Balaton volá!
Balaton | zdroj: wikimedia.org

Představení Balatonu jako krásného sladkého moře.

Každý maturitní ročník plánuje nějakou velkou třídní akci po tom, co má to hrozné trauma jménem maturita za sebou.

Jenomže kam jet? „Nejlépe k moři! To bude největší odvaz!“

Nikdo není schopný se ujmout organizace a nápady taky nikdo neprojevuje. Až to najednou přijde - zčista jasna: „No my máme letní domek na Balatonu,“ „A to říkáš až teď?“

Cesta k cíli

A tak se všichni sebereme a jedeme na pár dní okupovat baráček spolužáka.

Cesta na Balaton netrvá z Prahy dlouho. Autem se to dá zvládnout během šesti hodin a cesta není nikterak náročná. Člověk jede většinou po dálnici a vše je dobře značeno.

Pokud člověk nevlastní automobil, dopraví se na Balaton samozřejmě i hromadnou dopravou.Autobusem se může dopravit do hlavního města Budapešti a odtud až k Balatonu. Jelikož Balaton získává zase znovu na oblibě, spoustu cestovních kanceláří nabízí řadu cestovních pobytů, kde má člověk zajištěnou jak přímou dopravu, tak i ubytování. Devítidenní pobyt s polopenzí nás u české cestovky může vyjít kolem 1 500 Kč. 

Jelikož vyrážíme až večer, dorážíme na místo až kolem 2 hodiny ráno. I přes únavu si povídáme a povídáme několik hodin, až jsme svědky toho božského východu slunce.

Sladké moře

V okolí lákají krásné procházky.
V okolí lákají krásné procházky.

„Nepůjdeme se koupat?“ Člověku se ten nápad v 5 hodin ráno zdá jako ten nejlepší na světě. Kde jsou ale plavky? K čemu plavky?

Člověk skáče do vody a zjišťuje, že mu je daleko tepleji a příjemněji ve vodě než na chladném ranním vzduchu.

Balaton vypadá opravdu jako moře. Vůbec se nedivím, že dříve v dobách „nemůžeme na západ“ byl velice oblíbenou cílovou destinací. Upřímně řečeno, voda mi přišla ještě daleko příjemnější než na Kypru, v Řecku, nebo dokonce i v Turecku!

Krásná čistá voda osvěžujícího jezera. A to nejlepší - není slaná! Takže se nemusíte bát slané pachuti v ústech, pokud si omylem loknete.

Pokud někdo nemá moc rád čvachtání se ve vodě, může si Jezero užít i jinak. Procházky kolemtohoto jezera jsou velice romantické. Domečky a krajina kolem Balatonu vypadají úplně jinak než u nás doma.

Člověk si zde může samozřejmě půjčit i loďku nebo oblíbená šlapadla. My jsme měli tu smůlu, že jezero bylo rozbouřené, a tak se na šlapadla nemohlo. Je velice důležité toto upozornění akceptovat! Když ho porušíte a i přes zákaz se šlapadlem vyjedete, můžete si být jisti, že si toho místní „pobřežní hlídka“ všimne. A jelikož většina Maďarů neumí jinak než maďarsky, není to velice příjemné setkání.

Budapešť, co by kamenem dohodil

Až budete mít Balatonu po krk, doporučuji při této příležitosti navštívit hlavní město Maďarska - Budapešť.

Spoustu lidí říká, že Praha, Budapešť a Vídeň jsou si velice podobní svoji architekturou. Mohu v tom do jisté míry souhlasit. Bohužel musím podotknout, že město ještě potřebuje spoustu oprav, aby se vyrovnalo těmto dvou velkým metropolím. Přese všechno má Budapešť svoji jedinečnou atmosféru a rozhodně stojí za návštěvu!

Co? Kde? Jak? Kolik? Proč? A...?

Možná by vás teď zajímali praktické informace, a to jak se domluvit, co kolik stojí a jaká je měna?

Jak už bylo zmíněno, většina Maďarů neumí jinak než maďarsky, ale v nákupních centrech a centru se domluvíte anglicky a i velice dobře německy. Balaton patří i k vyhledávané prázdninové destinaci Němců.

Pokud si nebudete vědět rady v nějakém malém obchodě, postačí malý zapůjčený slovník (každý člověk ocení snahu, že se chcete naučit jeho řeč) anebo osvědčená domluva „rukama nohama“.

Měna v Maďarsku je maďarský forint. Jedna česká koruna je zhruba 12 maďarských forintů. Člověka po rozměnění překvapí, že má hodně peněz. Obrazně řečeno, když si člověk rozmění tisíc korun, má v peněžence najednou 12 tisíc. A na to většina lidí není zvyklá.

Rozměňovali jsme až v Maďarsku s velice nevýhodným kurzem, protože jsme nevěděli KDE, CO, JAK a hlavně jsme potřebovali mít peníze co nejdříve. Proto doporučuji si rozměnit část peněz už v ČR. V bance si člověk může z vlastního účtu vybrat požadovaný obnos peněz s minimálním poplatkem. Nechala bych si i menší rezervu v eurech, protože někde se jimi dá i platit (zhruba jak u nás v ČR) a navíc jsou lépe směnitelné.

AUTOR: Adéla Bráchová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma