Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Monako - perla mezi zbohatlíky

Monako - perla mezi zbohatlíky
Monako | zdroj: ThinkStock

Již první pohled na Monako z horní příjezdové cesty vás paralyzuje. A to vše ani ne na dvou kilometrech čtverečních.

Nad vámi modré nebe, pod vámi čisté moře s přístavem lodí, okolo hory, vedle vás luxusní domy a neuvěřitelná krása.

Port of Monaco

Jakmile zaparkujete v určených garážích, na jejíchž střechách je krásný park, pořádně se osvěžte a udělejte si zásoby vody. V letních měsících je tam opravdu pekelně. Mezi budovami, rozžhavenými chodníky a davy lidí se opravdu nedá dýchat. Poté se vydejte do přístavu. V něm může kotvit více než 600 lodí. Nenajdete zde obyčejné plavidla. Tyto lodě jsou totiž s velkým L. Jachty mívají délku i 30 metrů. Monacký přístav je zkrátka chloubou Monaka, kterou při prohlídce nemůžete přehlédnout. Ne nadarmo se říká: „kdo nezažil, nepochopí.“ Kdo nenavštívil Monako, neuvěří, jak bohatí mohou být lidé. Luxusní jachty jsou jasným svědectvím o tom, že svět bídou netrpí. A víte, co je absolutním přepychem? Mít na své jachtě vodní skútr s ramenem, který vám ho kdykoliv položí na vodu z vyššího patra jachty.

Lodě, kam se podíváte.
Lodě, kam se podíváte.

Bude se vám zdát, že se přístav rozpíná po celém státě, ale nebojte se hledat místa ke koupání. A už vůbec nemějte obavy z toho, že by bylo moře znečištěno od lodních olejů. Pláž má malé oblázky, štěrk a je čistá stejně tak jako moře. Kromě malých ryb v něm nezahlédnete nic. Je teplé a průzračné.  

Peníze a zase jen peníze

Až se nabažíte moře, vydejte se na prohlídku pevniny. Kromě mrakodrapů a stále probíhajících projektů na jejich výstavbu nepřehlédněte Kasino. Stojí v Monte Carlu hned vedle moře. A jak ho poznáte? Tato stavba upoutá každého a každý jej pozná. Jak to vypadá uvnitř však ví jen málokdo. Vstup je jen pro vyvolené. A proto  jejich oblečení či doplňky  musí skrytě napovídat, jaký „balík“ peněz za něj investovali. Tím dávají jasně najevo, jaké minimum vloží do banku.

Zde příjde výhra, nebo prohra.
Zde příjde výhra, nebo prohra.

I když nejste příznivci Formulí 1, cesta klikatými, úzkými uličkami okolo moře, přístavu a kasina vás musí zaujmout natolik, že si řeknete: „Chtěl bych tady být.“ Avšak sehnat lístky na tento závod? Bez šance! Lidé bydlící v Monaku pronajímají v den závodu své byty, výhledy ze střechy a balkóny lidem za hodně tučnou sumu.

Stopy po závodech formulí.
Stopy po závodech formulí.

V Monaku jsem byla pouze jednou na skok, ale dovolím si tvrdit, že i těch pár hodin stačilo k poznání celého knížectví. A i k tomu, abych s určitostí mohla říci, že se tady ještě musím vrátit. Je to pohádkové místo, které se vám zaryje do paměti na celý život. A máloco ho může nahradit.

Na závěr trocha zeměpisu

Pro ty, kdo stále netuší, jen připomenu, že Monako je druhým nejmenším státě na světě a nachází se na středomořském pobřeží francouzské riviéry. Je složeno pouze z jednoho města a dělí se na 4 obvody: Monte Carlo, Monaco- Ville, La Condamine a Fontvieille. Počet obyvatel se odhaduje okolo 35 000. Avšak je zde velká populace turistů.

AUTOR: Lenka Reichlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma