Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Mladí a akční v italském Viterbu!

Mladí a akční v italském Viterbu!
Viterbo, Itálie | zdroj: ThinkStock

Program Mládež v akci nabízí velké množství příležitostí jak snadno vycestovat do zahraničí. Jak takový projekt probíhá, to se dozvíte v následujícím článku!

Mládež v akci

Mládež v akci (Youth in Action) je program Evropské unie zaměřený na volnočasové aktivity mladých lidí, zpravidla od 13 do 30 let, kteří mají trvalé bydliště v některé ze zemí Evropské unie, zajímají se o dění v Evropě, nebojí se být aktivní a kreativní a chtějí si rozšířit své znalosti a zkušenosti. Cílem programu je zvýšit mobilitu mládeže, rozvoj její komunikace v cizím jazyce a navázání přátelských vztahů, které pomohou při překonávání vzájemných předsudků a stereotypů. Vzhledem k tomu, že Evropská unie tyto činnosti finančně podporuje, máte možnost vycestovat s opravdu minimálními náklady. Více informací o tomto programu naleznete na webových stránkách mladezvakci.cz.

Italští účastníci po ochutnání české slivovice.
Italští účastníci po ochutnání české slivovice.

V rámci tohoto programu jsem měla i já příležitost na několik dní vycestovat na projekt s názvemSketching Future. Tento projekt byl hrazen z fondů EU z již zmiňovaného programu a pokrýval 100 % nákladů na jídlo, ubytování a 70 % z cestovních nákladů z místa bydliště do místa konání projektu a zpět.

To Italy with love!

K vycestování bylo zapotřebí vysílající organizace, v mém případě to byla nezisková nevládní organizace Evropské centrum mládeže Břeclav. Na jejich stránkách jsem si vybrala projekt, který mě zaujal nejvíce, poslala jsem jim potřebné osobní informace a důvod, proč právě já bych se chtěla takového projektu zúčastnit, a pak už jsem jenom čekala, jestli budu mezi vybranými. Podařilo se a já díky projektu strávila několik úžasných dní v středověkém italském městečkuViterbu vzdáleném zhruba 80 kilometrů severně od hlavního města Itálie -  Říma. Dominantou města je papežský palác (Palazzo dei Papi), ve kterém ve 13. století sídlil sám papež. Celé historické centrum města je obklopené zachovalými středověkými hradbami postavenými během 11. a 12. století. San Pellegrino, nejstarší část města, na první pohled zaujme svými úzkými uličkami, lemovanými středověkými domy s věžemi a oblouky, které spojují malá náměstíčka s kašnami.

Česká výprava.
Česká výprava.

Průběh projektu

Ústředním tématem našeho projektu byla nezaměstnanost. Na toto téma jsme používali nejenom verbální komunikaci, ale i naši kreativitu. To, že výstupem našeho projektu bude NAKRESLIT komiks na téma nezaměstnanost, jsme zjistili až na místě a pro většinu z nás se jednalo o děsivé překvapení. Vzhledem k tomu, že jsme nedrželi tužku a jiné výtvarné potřeby v ruce snad od základní školy, což už přece jen pár let je. Ještě děsivější bylo zjištění, že většina italských účastníků jsou studenty uměleckých oborů a kreslení patří mezi jejich silné stránky. Nakonec jsme se zhostili našeho úkolu statečně a výsledky našich prací nás samotné překvapily. Věřím, že ještě pár dní navíc a podařilo by se nám objevit „náš skrytý talent“. Završením celého projektu bylavýstava našich kreseb v ateliéru pořadatelské asociace.

Završením celého projektu byla výstava našich kreseb.
Završením celého projektu byla výstava našich kreseb.

Kromě malování jsme se účastnili i různých vzdělávacích aktivit. Tyto aktivity naštěstí neměly nic společného s výukou ve škole. Vše probíhalo formou různých her. Jedno odpoledne jsme si vyrazili na výlet do nedaleké vesnice Bagnaie, kde se nachází Villa Lante. Tato villa je jednou z vrcholných ukázek pozdní italské renesance vytvořené jako alegorie Ovidiových Proměn. Samotná vila není, až tak moc zajímá, mnohem větší atrakcí jsou skvostné zahrady, pocházející z 16. století. Najdete v nich množství fontán, kašen, vodních kaskád, sousoší soch, vodních nádrží a kanálů. Zahrada má prý představovat přechod od primitivní kultury k vyspělé renesanční kultuře.

Po celou dobu pobytu se o nás staral milý a ochotný tým organizátorů, který pro nás každý den připravoval místní speciality italské kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších na světě. Jeden večer se konala takzvaná Intercultural night, kdy každý z účastníků donesl potraviny a nápoje typické pro jeho zemi. Italy mnohem víc než jídlo zaujala tradiční česká slivovice.  

Občas se nám podařily opravdu %22zajímavé%22 výtvory.
Občas se nám podařily opravdu "zajímavé" výtvory.
 
AUTOR: Veronika Čermáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma