Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Melodie podzemí

Melodie podzemí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jirkov u Chomutova nepatří zrovna k častým turistickým cílům, přitom se mohl (a částečně ještě může) pochlubit naprosto unikátním středověkým labyrintem podzemních chodeb…

Tajemství Dlouhého sklepa

Sklep přežil Bílou horu, nacisty i komunisty, osudné se mu stalo až vše řešící tržní hospodářství. Čtyři sta metrů tzv. Dlouhého sklepa, který tvořil historicky tu vůbec nejcennější část, bylo i přes nevoli - a dokonce demonstrace - staro i novousedlíků nemilosrdně zbouráno při stavbě supermarketu Tesco.

Na podzemní prostory totiž úředníci, a to i přes četná upozornění těch občanů, kteří si - na rozdíl od nich - uvědomovali výjimečnosti této stavby, z neznámých důvodů neuvalili věcné břemeno! Takže katastrálně vlastně neexistovala a podle našich skvělých zákonů se tím pádem mohla zlikvidovat zcela beztrestně.

Tajná chodba?

Hloubení štol začalo již roku 1555 (po velkém požáru města) a trvalo přes čtyřicet let, přičemž měly sloužit buď jako zásobárna, i úkryt v případě další  katastrofy. Postupně se dál rozšiřovaly kvůli těžbě kamenečné břidlice, nakonec v něm bylo sto padesát oddělení, které byly propojené s domy na náměstí, dokonce se traduje, že do něj vedl vchod  ze všech.

A možná kdysi existovala i jakási tajná podzemní dráha do půldruhého kilometru vzdáleného barokního zámku Červený Hrádek! Jeden kočí se totiž v hospodě prořekl, že si tímto způsobem panstvo občas krátí cestu. Přestože historici o pravdivosti této legendy  pochybují a není ani doložená žádným archeologickým či geologickým průzkumem, určitě se hezky poslouchá…

Wermacht kontra děti

V komplexu se jeden čas nacházel žalář pro vrahy a těžké zločince se vstupem přímo z radnice, nicméně v roce 1857 byl zasypán - pochopitelně už bez vězňů. Poté ho využíval Měšťanský pivovar k uskladnění a kvašení pěnivého moku.

Za války si ho wehrmacht zvolil za oblastní velitelství a zároveň  bezpečný kryt. Musel sice být upraven tak, aby vyhovoval vojenským účelům, nicméně původní struktura chodeb, místností a kobek zůstala naštěstí zachovaná.

Na nucené práce byly nasazeny desítky zajatců, po nichž tu zůstala spousta nápisů a neumělých kreseb (většinu z nich, převážně těch pejorativních, mají ovšem na triku kluci, kteří si sem po válce chodili hrát).

Ty „zdobí“ stěny dodnes, při rekonstrukci se zprvu uvažovalo o zamalování, nakonec však byly jako dokumenty své doby ponechány v původní podobě - že by proto, aby si místní mohli připomenout mravní poklesky svého mládí?

Nadšenci v akci

Až do roku 2003, kdy nešťastnou náhodou pod dobrovolným hasičem propadl chodník, dole ani na povrchu nedělo vůbec nic. Onen nešťastník sice vyvázl pouze s šokem a menšími oděrkami, nicméně to, že bude nutné je prozkoumat a zabezpečit, bylo jasné.

Naštěstí odborníci z firmy Speleo - společně s nadšenci z Jirkovského Volnočasového centra - přesvědčili úřady, aby vzhledem k historické hodnotě (jde o nejstarší sklepní komplex tohoto druhu u nás) svolily k svépomocné sanaci nejvíc poškozených míst.

Ve velmi krátké době povedlo část prostor zpřístupnit veřejnosti, v květnu 2005, kdy se tak stalo poprvé, je za necelý týden zhlédlo 6 197 návštěvníků. Bohužel, za rok poté místo nich nastoupily bagry. Torzo, které zbylo nabízí sice poměrně chabou představu o tomto výjimečném díle, nicméně se alespoň něco z něj zachovalo.

Prohlídku si lze domluvit v Informačním centru (vstupné 40 Kč, děti polovic) a trvá přibližně půlhodiny. Její součástí výhlídka z kostelní věže na město a okolí.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma