Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Máte chuť vyrazit na výlet a nemáte představu kam? Máme pro vás návrh!

Máte chuť vyrazit na výlet a nemáte představu kam? Máme pro vás návrh!
zdroj: tisková zpráva

Poznejte kouzlo maďarského Pětikostelí!

Maďarská Pécs je město ležící v jihozápadní části Maďarska, jen pár kilometrů od chorvatských hranic. V českém překladu získalo město název Pětikostelí. Již samotný název značí jeho historické kořeny, které sahají až ke keltské civilizaci.

Od křesťanství k islámu

V 16. století se město po prohrané bitvě u Moháče dostalo pod nadvládu Turků. Tehdejší islámskou dominanci v současnosti připomíná několik muslimských staveb, z nichž nejvýznamnější jsou mešita paši Gazi Kásima a mešita paši Hasana Jakovaliho. Turci nestavěli nové stavby, nýbrž přestavovali křesťanské kostely na muslimské chrámy. Proplétání křesťanských a muslimských vlivů připomíná kopule první ze zmíněných mešit, na jejímž vrcholu můžete rozpoznat jak kříž, tak islámský půlměsíc.

Při procházení historickou částí města hned zapomenete na islámský vliv. Centrum připomíná tradiční maďarské městečko s kavárnami, všudypřítomným stánky s langoši a s jinými specialitami zdejší kuchyně.

Jaký zvolit dopravní prostředek?

Pokud jste milovníci cyklistiky, můžeme jen doporučit půjčení kola. Pécs se pozvolna zvedá z údolí pod pohořím Mecsek a stoupá až daleko do strání. Díky teplejšímu podnebí se na svazích daří zejména vinné révě, levandulím a jiným rostlinám, které jsou spojeny převážně se středomořskými zeměmi. Díky hornatému terénu a přírodním rozmanitostem se určitě vyplatí prozkoumat město i okolní krajinu.

Večerní atmosféra se dá vychutnat mnoha způsoby. Ve městě najdete mnoho kouzelných restaurací a kaváren jako v každém jiném městě. Spousta lidí jen tak posedává na lavičkách v parku a poslouchá pouliční muzikanty, kteří se předhání v kreativitě. Pokud ovšem chcete strávit večer originálněji, doporučujeme zajít si do studentského baru, který vznikl doslova z iniciativy samotných studentů.

Skládka haraburdí nebo studentská hospoda?

V hospodě nenajdete jedinou stejnou židli, jediný stejný stůl, ani sklenici. Důvod je zřejmý. Veškeré vybavení jsou dary. Nejedná se ovšem o nově zakoupený nábytek, nýbrž o to, čeho se lidé chtěli zbavit. Podle místních je tento trend mezi studenty stále populárnější, a proto hospod tohoto typu v Maďarsku rychle přibývá.

Pokud plánujete cestu autem k Jaderskému moři a nechcete celý den strávit jízdou, Pécs je ideálním místem na odpočinek.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma