Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Maroko je hezké na oko

Maroko je hezké na oko
zdroj: tisková zpráva

Maroko je častým cílem turistů, co si chtějí v zimě ohřát kosti v teplejších krajinách. Navíc je exotické a z hlediska turismu i bezpečné…

Agadir - přístav odpočinku

Hodně láká přístav Agadir s krásnou, přes tři kilometry dlouhou pláží, zakončenou dunami. Je ideálním místem pro odpočinek a regeneraci organismu, ať už koupáním v azurově modrém moři, či válením se po většinu ruku sluncem prohřátém písku.

Pokud turista nechce být obtěžován davy pouličních prodejců, nabízejícími s typickým temperamentem vše možné, od limonád, přes různá cingrlátka, masáže, až po hašiš, může za menší poplatek využít střežený prostor před hotely, kam mají tito „obchodníci“ vstup zakázán.

Nezapomenutelným zážitkem je projížďka pohořím Atlas s nejvyšší horou severní Afriky Jeb el Toubkal (4167m), zvláštní zmínku zaslouží vodopády Ouzoud, kde voda řítí do hlubin ze stometrové kaskády.

Cestu touto místy až drsnou krajinou lze zakončit prohlídkou Marrákeše, s proslulým náměstím Jemaa el Fna. Kdysi se na něm konaly veřejné popravy (nazývá se Shromaždiště mrtvých) a obklopovaly ho hlavy viníků, připíchnuté na kopí...

Torzo na Sahaře

Chloubou Maroka je i Sahara, která tvoří značnou část území, a v ní na jihu najdeme další pamětihodnost, kterou nelze nenavštívit, majestátní pevnost zvanou Aït Benhaddou.

Pochází ze šestnáctého století a díky svému vzhledu láká filmaře, točily se zde  kasovní trháky jako například Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský, Honba za klenotem Nilu, či Gladiátor i proto se mu přezdívá pouštní Hollywood.

Nezapomenutelným zážitkem je i oblast písečných dun v magické krajině kolem oázy Merzouga, zvlášť když se do těchto končin vydá turista na velbloudovi a povede se mu tam dojet těsně před západem slunce.

Pohled na to, jak se obrovský, krvavě rudý kotouč pozvolna sklání za obzor, je vskutku úchvatný. O Maroku by se toho dalo napsat mnohem víc, nicméně jako malá ochutnávka bude tento článek myslím stačit.

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma