Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Lyže nebo snowboard - co víc frčí?

Lyže nebo snowboard - co víc frčí?
Snowboard vs. lyže | zdroj: Redakce

Lyžování i snowboarding patří mezi nejoblíbenější zimní sporty. Jízda na lyžích má dlouhou tradici, zatímco snowboard se stal populárním v době poměrně nedávné. Oba tyto sporty mají své odpůrce i zastánce. Zkrátka každý podle svého gusta. Co máte raději vy?

Lyžování je jeden z nejoblíbenějších zimních sportů. Jízda na lyžích vznikla z různých způsobů pohybování se  po sněhu. Například sněžnice se dřívě používaly pro usnadnění chůze ve sněhu. Běžkování má starší stradici než jízda na sjezdových lyžích. Sondre Norheim z Norska bývá označován za ,,otce moderního lyžování“. V 19. století se mu podařilo vynalézt vázání, které bylo uzpůsobeno tak, aby při jízdě ze svahu bylo možné zatáčet.  Za jednoho ze zakladatelů moderního sjezdového lyžování je považován Matyáš Žďárský.

V nedávné době se vedle lyží stal velmi populárním snowboard, chcete-li board nebo prkno. Snowboarding v sobě spojuje lyžování a jízdu na skateboardu. Málokdo ale ví, že první pokusy o jízdu ze svahu na pouhém jednom prkně se objevily už v roce 1920. Dost ale historie, pojďme se přesunout do současnosti.

Oba zimní sporty – lyžování i jízda na snowboardu -  se staly velmi populárními. Také mezi nimi panuje jistá rivalita a objevuje se otázka, který v těchto sportů je více nabitý adrenalinem.

,,Lyžovat jsem začala už jako malá a nedám na lyže dopustit. Nemám ani chuť vyzkoušet si snowboarding vyzkoušet, připadá mi to nebezpečnější,“ prozradila nám lyžařka Jana z Jizerských hor.

Jenom na internetových portálech nalezneme spousty diskusí o tom, co je lepší, zda si větší zábavu užijete na prkně a rychlejší jízdu na lyžích nebo obráceně. Někteří  tvrdí, že než by si zlámali nohy na snowboardu či lyžích, raději se spustí ze svahu na sáňkách. Jednoduše řečeno, každý si ale užívá toho druhu sportu, který je mu bližší, který ho více baví a který jemu smotnému přináší větší dávku adrenalinu.

,,Ve 14 jsem zkusil snowboard. Ten prvotní pocit je hodně zvláštní. Nemáš moc kontrolu nad tím kam pojedeš, jakým se to dá směrem a jestli spadneš a nebo nespadneš, ale zamiluješ si to a na lyže postupně úplně zapomeneš. Ještě v ten samý den jsem si zlomil ruku a na snowboard šel až  za rok,  to už jsem se trošku bál a získal k tomu větší respekt. A proč je podle mě lepší snowboard než lyže? Oproti  lyžím jsem na prkně zažil  pořádnou volnost a skvělý pocit z jízdy. Pro mě existuje jen snowboard,“ prozradil svůj názor dvacetiletý student Ondřej při čekání na vlek v Orlických horách

,,Já ráda lyžuju proto, že mě ten sport sám o sobě strašně baví a je to adrenalin. Ale  nemám ráda české hory, v porovnání cena a kvalita je to hrůza,“ řekla Studentpointu Tereza, která lyžuje už od dětství.

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma