Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Lyže 2010/11

Lyže 2010/11
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jedním z horkých lyžařských témat je už pár sezón lyžování v prašanu, takzvaný freeride, čemuž odpovídá i tempo vývoje vybavení pro tuto lyžařskou disciplínu. Lyže určené na sjezdovku si svou revoluci prožívaly před několika lety a dnes se jejich podoba svým způsobem ustálila. Přesto lze i v této oblasti narazit na vývoj v podobě opačného vzpruhu, tzv. rockeru.

Výrobci začali u lyží na sjezdovku využívat zkušeností získaných právě u lyží určených na jízdu ve volném terénu. „Předehnutá“ špička nachází uplatnění zejména u univerzálních lyží (anglicky označované jako allmountain).)

Snow zdroj: tisková zpráva

Rocker, nazývaný také early rise (tato označení nemají ustálený český ekvivalent), se do lyží určených na sníh dostal z lyží vodních, když legendární freerider Shane McConkey začal přemýšlet o tom, jak zlepšit požitek z jízdy v hlubokém sněhu. Jedná se vlastně o špičku, případně i patku lyže ohnutou vzhůru mnohem blíže botě, než tomu bývalo ještě donedávna. V hlubokém sněhu takto tvarovaná - „předehnutá“ - špička lépe vyplouvá nad sníh, neboří se do něj tolik. Na tvrdém sněhu zároveň dělá lyži tolerantnější, protože se špička při zahranění nezařezává do podkladu tak agresivně, ale hrana se pokládá na sníh a zabírá postupně. Takto tvarované lyži však může scházet dynamika, kterou známe u lyží klasicky prohnutých, proto se lyže s rockerem pravděpodobně nestanou snem radikálních carverů nebo fajnšmekrů pilujících lyžařskou techniku k dokonalosti. Ti budou šťastnější s lyžemi s klasickým vzpruhem, podobně jako vyznavači klasických sportovních vozů nejsou odvázaní z automatické převodovky nebo pohonu předních kol. Většině lyžující veřejnosti a zvláště pak lyžařům začínajícím však může rocker usnadnit život a nabídnout přidanou hodnotu v podobě větší univerzality.

V kategorii allmountain (lyže určené jak na sjezdovku, tak zčásti do neupravovaného sněhu) najdete rocker například u atomiků řady Nomad. Firemní označení je v tomto případě Adaptive camber. Pod názvem All-terrain rocker se objevuje na některých modelech X-Wing od Salomonu a podobně je tomu u mnoha dalších značek.

Rocker zdroj: tisková zpráva

A protože rocker usnadňuje ovládání lyží i na tvrdém sněhu, mohou z něj méně zkušení lyžaři profitovat u Völklu (rocker je součástí konceptu Progressive), Rossignolu (kde je spolu s výraznější šířkou a malým rádiusem označovaný jako Autoturn) nebo u průkopníků rockeru, K2 (pod označením Catch free rocker).

Zdánlivě naprostou „šílenost“ představil nedávno slovinský Elan, na jedné lyži najdete jak klasický vzpruh, tak rocker. Konstrukce pojmenovaná Amphibio spočívá ve snaze využít to nejlepší z obou koncepcí. „Palcová“ hrana lyže má klasický vzpruh, který zajišťuje stabilitu (spodní lyže), kdežto „malíková“ hrana rocker pro usnadnění zahájení oblouku a zvýšení tolerantnosti vnitřní lyže (vyžaduje to  však rozlišovat levou a pravou lyži).

Vzpruh zdroj: tisková zpráva

Text: Lubomír Sušila –SNOW.CZ (http://snow.cz), Freeski (http://freeski.cz)

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma