Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Lyžařské rekordy: Dva kontinenty za den nebo 60 výškových kilometrů

Lyžařské rekordy: Dva kontinenty za den nebo 60 výškových kilometrů
zdroj: tisková zpráva

Snad každý lyžař se občas pochlubí, kolik toho najezdil. Německý lyžař-světoběžník Oliver Kern hranice toho, kolik se dá za den stihnout najezdit, neustále posunuje.

Nejprve se v březnu 2007 vydal z rakouského Zillertalu do amerického Colorada, aby v jediný den sjel na lyžích tři střediska dvou kontinentů. Pak přidal rekordní počet vleků využitých v jediném dni a nakonec koncem března 2010 urazil rekordní převýšení zdolané za jediný den – více než 60 kilometrů.

Dva kontinenty za denPrvní mezikontinentální pouť začala v březnu 2007 v 5.25 h sjezdem z chaty Kristallhütte v areálu Hochzillertal. O dvacet minut později nasedl do auta a uháněl na letiště v Mnichově, kam dorazil okolo půl osmé. V 9.30 h se z mnichovské ranveje odlepilo letadlo s Oliverem směr Denver. Těsně před polednem – zde hrál posun času v rekordmanův prospěch – přistál na druhé straně Atlantiku.

Formality proběhly hladce, zavazadlo se objevilo na výdejním pásu – chyběly ovšem lyže! Naštěstí měly jen krátké zpoždění. Krátce po 14. hodině vyrázil Oliver autem na 80mílovou cestu do Lovelandu, kam dorazil v 15.10 a okamžitě skočil do lyží. Tím však perný lyžařský den neskončil. Okolo páté dorazil Oliver na večerní lyžování do Keystonu. V 18.05 stanul na čerstvě upravených varháncích největšího areálu s večerním lyžováním v Coloradu a těšil se ze svého prvního světového rekordu.

Lanovkové rekordy

70 různých lanovek a vlekůV lednu 2009 přidal další rekord, když v tyrolském areálu Skiwelt Wilder Kaiser zdolal zdejší tratě s pomocí 71 různých lanovek, vleků a vlíčků. Plán se navzdory nepříliš vydařenému počasí vyvedl – v 16.45 už Oliver se svými druhy sjížděl z Hohe Salve oslavovat do aprés-ski baru v Goingu. Celkem se vyvezl 65 lanovkami a vleky, 5 dětskými vleky a 1 pohyblivým kobercem s celkovým převýšením 21 540 m. Tachometr mu ukázal 123 km sjezdů.

60 000 výškových metrů v jednom dniKoncem března 2010 pak posunul hranici převýšení zdolaného za jediný den na více než 60 kilometrů. V leckterém středisku si můžeme nechat svou denní „výkonnost“ snadno změřit čipovým skipasem a následně se pochlubit před přáteli. Pokud vám toto EKG ukáže 10, 20, či dokonce 30 výškových kilometrů, stále nebudete mít ani polovinu toho, co si 22. března v jihotyrolském Speikbodenu naložil Oliver Kern. Nový světový rekord činí 60 874 výškových metrů za den, přičemž padl i rekord ve zdolaném převýšení za hodinu – nyní dosahuje 5 550 metrů.

Rekord za východu slunce

Rekordman z Mnichova vyrazil lanovkou vzhůru v 6.55 hod., tedy více než hodinu před obvyklým spuštěním vleků, Krátce po východu slunce už stál na nejvyšším bodě areálu Sonnklar ve 2 400 m n. m. V plné síle zdolal prvních pět sjezdů za rovnou hodinu, takže v 7.55 hod. byl na světě první rekord. Dosavadní výkon 4 490 výškových metrů za hodinu vylepšil o více než kilometr.

Honba za výškovým lyžařským rekordem pak trvala celý den a ještě značný čas po setmění. Jelikož Speikboden nemá osvětlené sjezdovky, musel si Oliver Kern vystačit s čelovkou. Po více než 15 hodinách nepřetržité jízdy – ve 22.09 hod. – byl rekord zlomen. Sjezd do údolí, který od horní stanice kabinkové lanovky měří 5,5 km, tak zdolal 58x a k tomu ještě několik dalších jízd z nejvyššího vrcholu Sonnklar. Celkem na „tachometru“ natočil 361 km sjezdu.

Českou obdobou rekordu má být v únoru 2011 lyžování v 7 středisích různých českých a moravských pohořích v jednom dni, na které se chystá Pavel Trčala se svou sestrou Hanou Robinson. Jejich řidičem bude mistr světa v rallye Martin Prokop.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma