Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Létáte? Nezapomínejte na práva cestujícího

Létáte? Nezapomínejte na práva cestujícího
Pasažéři (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Až 600 Euro můžete získat od letecké společnosti, pokud se nevydařil váš let některým z předem daných způsobů, hlavně v případech zrušení letu bez dostatečného informování předem, a odepření nástupu do letadla. Málo lidí tuší, že v takovýchto případech existuje Nařízení Evropské Unie č.261/2004, které stanovuje společná pravidla „náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě“. A svá práva máte i v případě zpoždění letu delšího tří hodin a některých dalších nepříjemných událostí.

Významně pomoci s vymáháním kompenzací od letecké společnosti může pomoci SkyPlan.cz, stačí vyplnit formulář na www.skyplan.cz.

Let vám mohou zrušit - porouchá se letadlo, dopravce potřeboval letadlo k jinému účel, nepodařilo se mu let obsadit. Mohou vám odepřít vstup na palubu - poměrně běžné vzhledem k praxi prodeje více letenek, než je let chopen pojmout, nebo pokud je letadlo využito cestujícími z dřívějších zrušených či zpožděných letů. A může samozřejmě dojít k zpoždění letu – opět z podobných důvodů jako u rušení letu. Pokud nedošlo k zásahu vyšší moci, kterou dopravce nemohl ovlivnit, nikdy nezapomínejte, že můžete mít nárok na kompenzaci.

Kdy můžete získat kompenzaci?

Zrušený let a odepřený nástup na palubu jsou nejčastější důvody, umožňující získat zpět až 600 Euro na základě nařízení 261/2004. Výše závisí na vzdálenosti letu a okolnostech. Získat je ale není vůbec jednoduché a většinou se vyplatí využít některou ze služeb, která disponuje potřebnými zkušenostmi, informace, kontakty i právníky.

Cestující bude mít zpravidla obtíže ověřit a prokázat z jakého důvody byl vlastně let zrušen či zpožděn, stejně tak pro ně může být komplikované ověřit, zda došlo ke splnění všech dalších podmínek. Právě proto jsou tu služby jako Skyplan.cz, které vše kvalifikovaně (a zdarma) zjistí, ověří a postarají se o získání kompenzace, na kterou máte nárok. Za jejich práci zaplatíte až podílem z úspěšné získané částky.

TIP: Nařízení (ES) č. 261/2004 se vztahuje na pravidelné i charterové lety, vnitrostátní i mezinárodní, na lety z letišť EU i lety směřující na letiště EU (pokud jsou provozovány dopravcem registrovaným v EU). Cestující musí mít potvrzenou rezervaci pro daný let a v dopravcem uvedeném čase se přihlásit k přepravě. Při neuvedení času platí, že se musí dostavit nejpozději 45 minut před odletem.

Nařízení 261/2004 platí a je závazné ve všech státech EU, navíc i ve Švýcarsku, Norsku a na Islandu.  Je právně závazné pro všechny dopravce a vztahuje se na lety postižené zrušením, odepřením nástupu na palubu nebo zpožděním, a to na jakýkoliv let z letiště v uvedených zemích. Ale také na letiště mimo uvedené země, pokud cestujete s dopravcem, který má v některé z uvedených zemí sídlo a cílové letiště je umístěné v uvedených zemích.

Zajímavé je ale i to, že nárok na kompenzaci můžete mít i v případě zájezdu. Pokud jeho součástí byl i nějak postižený let, můžete po dopravci (ne cestovní kanceláři) vyžadovat kompenzaci.

TIP: Vše zmíněné platí pro všechny dopravce, včetně nízkonákladových. Bude-li mít letenku za korunu, budou stále platit. Budete-li využívat věrnostní program, budou také stále platit. Za předpokladu, že jde o ceny a letenky, kterou jsou veřejnosti přímo dostupné.

Odepře-li vám například dopravce nástup na palubu letadla, můžete získat 250, 400 či 600 Eur (podle vzdálenosti letu). Ale co je nejdůležitější tuto kompenzaci dostáváte za způsobené nepříjemnosti. Mimo to ještě můžete refundovat letenku, přesměrovat let a ještě žádat o zajištění jídla, občerstvení, hotelového ubytování, přepravy mezi letištěm a místem ubytování a dva telefonní hovory, faxy nebo možnost e-mailu.

Nárok na kompenzace ne vždy, nárok na pomoc ano

Vedle povědomí o možnosti získání finančních kompenzací byste měli vědět, že v případě významného zpoždění letů máte nárok na pomoc, tedy na zajištění ubytování a stravování

Stejně tak je dobré vědět, že když dojde k přesměrování letu do jiného města v téže zemi, je dopravce povinen hradit náklady na vaši přepravu do původního místa, nebo po dohodě s vámi, na jakékoliv jiné místo.

Nezapomínejte také, že máte nároky na odškodné v řadě dalších případů. Při změně třídy z vyšší na nižší. Při ztrátě či poškození zavazadla, ale také za zpoždění při přepravě zavazadla.

Dostanete-li se v rámci létání do podobných problémů, neváhejte příliš a zkuste využít služeb dostupných na www.skyplan.cz. Stačí vyplnit formulář a Skyplan.cz se o vše postará za vás. Za práci a námahu zaplatíte až v případě úspěšného případu podílem z vymožené částky.

Zdroje:
skyplan.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma