Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Leeds - hrad všech hradů

Leeds - hrad všech hradů
Leeds | zdroj: Redakce

Starobylé hrady patří k rázu anglické krajiny - dodnes se jich zachovalo asi tisíc. Důvod tak vysokého počtu spočívá hlavně v tom, že ostrovní impérium nebylo od roku 1066 obsazeno nepřáteli, takže je neměl kdo dobývat a nedošlo ani k ničení šlechtického majetku rozzuřenými revolucionáři, jako ve Francii, či Rusku po spáchání VŘSR.

Mezi jeden z nejkrásnějších hradů - nejen Británie, ale i Evropy - patří Leeds Castle v hrabství Kent (pozor na omyl, stejnojmenné město je od něj vzdálené stovky kilometrů!). Byl postaven už v roce 1119 jako normanská pevnost na místě, kde stál už dvě stě let předtím panský dům.

Romantická zahrada

Během své dlouhé existence se stal sídlem vladařů, honosnou rezidencí pro šest středověkých anglických královen, výstavním palácem Jindřicha VIII. Kolem jeho majestátních, mohutných zdí, jimiž ho stavitelé obklopily, je obrovská zahrada, plná stromů, keřů či květin.

Romantický ráz ještě dotváří velké vodní příkopy, kdysi dávno vybudované na „ochranu“ panstva před zraky prostých venkovanů. Dnes plní víceméně jen estetickou funkci, stejně tak jako voliéry, v nichž našlo domov přes sto druhů ohrožených ptáků.

Bludiště je rarita

Raritou areálu je záludné bludiště z živého plotu, s jakýmsi pahorkem uprostřed. K němu je však třeba se „probojovat“, přičemž jsou využity všechny nástrahy, které skýtá rozmanitý terén a neprostupná spleť keřů.

Pokud se povede najít správná cesta, což není hračka, odměnou je dokonalý přehled o dění okolo. Pak se dá také radit ostatním, nebo si z nich dělat legraci a posílat je špatným směrem. Východ pak vede podzemím kolem studánky s malým vodopádem…

V Anglii nebývají zimy tak urputné jako u nás, takže hrad je otevřen celoročně, i když turistů bývá v tomto období přece jen méně. To však neznamená, že by se v něm nic nedělo, konají se tu třeba svatby (pochopitelně ne chudé), bankety, společenské či jiné akce.

I když současný vzhled ovlivnila řada menších přestaveb a hlavně postupného rozšiřování, většina vnitřního vybavení je původní. Nelze závěrem nezmínit další z navštěvovaných atrakcí) muzeum psích obojků - jediné na světě…

Jak se tam dostat

Leeds Casttle je vzdálen přibližně 60 km od Londýna. K cestě tam je nejvýhodnější použít leteckou dopravu. Individuálně: Autem na dálnici M 20 směrem na Maidstone, na sjezd k hradu upozorňují velké informační cedule již dlouho dopředu. Jako nadstandard pro návštěvníky či obyvatele metropole odjíždí z nádraží Victoria Station v pravidelných intervalech speciální autobus, který nikde nestaví a jede až do areálu. Jízdné činí 18 liber a je v něm zahrnuto i vstupné do areálu včetně prohlídky vnitřních prostor hradu.

Vstupné a další informace

Ceny vstupného mají několik různých variant, je možno zakoupit jen prohlídku zahrad, včetně bludiště, voliéry a muzea psích obojků za 10.5 libry /studenti a důchodci 8,5 liber, děti do 14 let 6,5/. Celková prohlídka stojí 13 liber /zlevněné 11 a 9/. Pro více osob lze využít rodinné vstupné, které platí pro dva dospělé a tři děti a přijde na 39 liber. Uvnitř platí zákaz fotografování, za nedodržení hrozí vysoké pokuty. 

Autor: JAN

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma