Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Leeds Castle - hrad všech hradů

Leeds Castle - hrad všech hradů
zdroj: tisková zpráva

Starobylé hrady patří k rázu anglické krajiny, zachovalo se jich asi tisíc. Důvod tak vysokého počtu spočívá v tom, že ostrovní impérium nebylo od roku 1066 okupováno cizími vojsky, takže je neměl kdo dobývat.

 

Mezi jeden z nejkrásnějších hradů - nejen Británie, ale i Evropy - patří Leeds Castle v hrabství Kent (pozor na omyl, stejnojmenné město je od něj vzdálené stovky kilometrů!). Byl postaven už v roce 1119 jako normanská pevnost na místě, kde stál už dvě stě let předtím panský dům.

Hradní bludiště

Během dlouhé existence se stal sídlem (i útočištěm) vladařů, honosnou rezidencí pro šest středověkých anglických královen, výstavním palácem Jindřicha VIII. a bůh ví čím ještě. Je zajímavé, že byl až do osmdesátých let minulého století obydlen.

Protipólem majestátních, mohutných zdí, jimiž ho stavitelé obklopily, je obrovská zahrada, plná stromů, keřů či květin, jejíž romantický ráz ještě dotváří velké vodní příkopy, kdysi dávno vybudované na „ochranu“ panstva před zraky prostých venkovanů.

Dnes plní víceméně jen estetickou funkci, stejně tak jako voliéry, v nichž našlo domov přes sto druhů ohrožených ptáků. Raritou celého areálu je záludné bludiště z živého plotu, s jakýmsi pahorkem uprostřed.

Pokud se poutníkovi povede najít správnou cestu, což není vzhledem k rozloze hračka, odměnou mu je přehled o okolním dění. Může radit bloudícím, nebo si z nich naopak dělat legraci a posílat je špatným směrem. Ven se poté dostane podzemním východem.

Oslněni leskem

Při vstupu turisté obdrží jakousi kartu, na niž se mohou dočíst důležitá fakta z jeho historie i popis všeho zajímavého, co se nachází v  hradních místnostech, včetně autorů obrazů.

Průvodce, či kastelány, na které jsme zvyklí z domova, neznají, nevím jestli proto, že by je museli platit, či z jiných důvodů.  I když současný vzhled ovlivnila řada menších přestaveb a hlavně postupného rozšiřování, většina vnitřního vybavení je původní.

Má za úkol oslnit každého návštěvníka, což se mu spolehlivě daří. Ve vnitřních prostorách sice platí přísný zákaz fotografování, ale nám se díky správě hradu podařilo získat i odtud exkluzivní snímky.

Hodovní síň Jindřicha VIII zdroj: tisková zpráva

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma