Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Lázeňská pohoda na jihu Moravy. Zavítejte do malebných Luhačovic

Lázeňská pohoda na jihu Moravy. Zavítejte do malebných Luhačovic
Jurkovičův dum | zdroj: Město Luhačovice

Kolem roku 1860 byl v městečku na jihu Moravy objeven pramen, který je dnes proslaven svými zdraví prospěšnými účinky. Tento pramen byl pojmenován podle hraběte Vincenta Serenyiho a dnes je znám pod jménem Vincentka.

Dalším atributem tohoto lázeňského městečka je architektonický rukopis Dušana Jurkoviče. " Jeho dílo je výsledkem snahy porozumět prostředí, ve kterém žil, rozpoznat a chránit jeho hodnoty a porozumět lidem, pro které tvořil. Jeho cit pro prostředí a pochopení místa lze dodnes obdivovat při prohlídce Jurkovičova (dříve Janova) domu na Lázeňském náměstí, nedaleko položené a dnes krásně zrekonstruované Chaloupky, či v půvabných Slunečních lázních, budově Jestřabí a Vodoléčebného ústavu. Všechny tyto stavby jsou dokumentem o velikosti umění Dušana Jurkoviče, ale zároveň dokazují mimořádnost prostředí, které jejich tvůrce inspirovalo."

Jurkovičův dům v Luhačovicích Jurkovičův dům v Luhačovicích | zdroj: Isifa.com

Luhačovice pro své návštěvníky také nabízejí širokou škálu wellness zařízení, v nichž se v plné míře můžete oddat relaxaci anebo využít léčebných pramenů, které jsou díky svému vysokému obsahu minerálů považovány za jedny z nejefektivnějších v Evropě.

Po příjemných odpočinkových aktivitách můžete načerpat zdejšího kulturního života v podobě každoročních festivalů, společenských garden party či divadelních představeních. Každý květen se v Luhačovicích koná akce Otevírání pramenů, která rozhodně stojí za vidění. V srpnu jsou např. v Galerii Elektra vystaveny obrazy Ireny Stanislavové a konají se zde jazzové koncerty nebo série absolventských koncertů Akademie Václava Hudečka.  

Centrum Luhačovic Centrum Luhačovic | zdroj: Město Luhačovice

Pokud se vám zasteskne po vodě, neobávejte se, že nebudete mít možnost vodních radovánek. Přímo z centra se dostanete výletním vláčkem, nadšené z něj budou také vaše ratolesti, k blízké přehradě do vesnice Pozlovice. Je propojena s Luhačovicemi Jurkovičovou alejí a je možné dojít k ní i pěšky.

Neváhejte s návštěvou Luhačovic, protože ať už se rozhodnete relaxovat nebo turisticky poznávat zdejší okolí, obojí vás nezklame.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma